Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Vind je het Duits de mooiste taal die er is? En wil je jongeren laten kennismaken met de Duitse taal en literatuur? Dan is de deeltijopleiding Leraar Duits iets voor jou. Je laat je leerlingen zien dat het leren van de Duitse taal nuttig is en dat communiceren in die taal echt niet zo moeilijk is.

Schrijf je in
Bachelor Leraar Duits deeltijd: Iets voor jou?

Begin jij na de zomer met Leraar Duits deeltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

De deeltijdopleiding Leraar Duits biedt je alles wat je nodig hebt op het gebied van vakkennis, vakdidactiek en de voorbereiding op het beroep van leraar. Je kunt de opleiding versneld volgen afhankelijk van eerder gevolgde opleidingen, werkervaring en de tijd die je extra investeert.

Bachelor Leraar Duits: De opleiding
Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met een aantal kernthema’s in het vakgebied zoals Landeskunde en Literatur. Ook sta je al meteen bij een van onze opleidingsscholen voor de klas en geef je er een aantal lessen.

Jaar 2

In jaar 2 begin je aan de hoofdfase. Je verdiept je in de taal en de cultuur. Je gaat op studiereis naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland. Ook loop je het hele jaar stage. Je ontdekt hoe leerlingen leren en hoe je effectief met de leerstof werkt.

Jaar 3

In jaar 3 leer je hoe je omgaat met verschillen tussen leerlingen in de klas. Je volgt ook een minor, een keuzeprogramma van een halfjaar ter verbreding of verdieping van je studie.

Jaar 4

In jaar 4 studeer je af. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het leraarschap en hoe je de leerlingen motiveert om Duits te praten in de les. Je sluit je opleiding af met een uitgebreide stage.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Voor havo en mbo 4 gelden aanvullende eisen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 10 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur per week aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Duits deeltijd aan de HvA?

Student tijdens college
  • Als leraar Duits laat je jongeren niet alleen kennismaken met de Duitse taal, maar ook met de Duitse cultuur en literatuur.
  • Naast vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar Duits heb je goede baankansen en een enorme impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.
  • Deze opleiding biedt een flexibel studieprogramma. Je kunt de studie versneld volgen, afhankelijk van eerder gevolgde opleidingen, werkervaring en de tijd die je investeert.

Voor wie?

Student tijdens college
  • Je hebt interesse in de Duitse taal.
  • Je hebt interesse in de Duitse cultuur en literatuur.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.