Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Is zonne-energie de oplossing voor ons energietekort? Rijden we straks in auto's op waterstof? Heb je een fascinatie voor natuurkunde en wil je deze passie delen met jongeren? Dan is de voltijdopleiding Leraar Natuurkunde iets voor jou. Jij motiveert je leerlingen natuurkundige verschijnselen te begrijpen en te verklaren.

Schrijf je in
Studente tijdens practicum

Begin jij na de zomer met Leraar Natuurkunde voltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Natuurkunde duurt 4 jaar. Vanaf het 1e jaar ga je meteen aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar tegen.

Studenten met docent tijdens practicum
Jaar 1

In jaar 1 leer je wat er allemaal komt kijken bij het docentschap. Je hebt bezoekdagen op scholen en loopt stage waarvoor je je allereerste lessen ontwerpt op basis van theorie over lesgeven. Je verdiept daarnaast je kennis over natuur- én scheikunde.

Jaar 2

In jaar 2 geef je op je stageschool elke week een aantal lessen. Voor je stage leer je nog meer over de theoretische achtergrond van lesgeven; orde houden is bijvoorbeeld een belangrijk thema. Ook volg je veel natuurkundevakken.

Jaar 3

In jaar 3 staat de individuele leerling centraal en dus leer je differentiëren in de klas. Je volgt een klein aantal natuurkundevakken. In het 2e semester kies je een minor of volg je scheikundevakken, zodat je ook je scheikundebevoegdheid haalt.

Jaar 4

In jaar 4 rond je de opleiding af met een uitgebreide stage en een afstudeeronderzoek. Je volgt daarnaast een paar interessante verdiepingsvakken over natuurkunde.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Voor deze opleiding gelden extra toelatingseisen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 14 contacturen per week. Daarnaast werk je 20-25 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Natuurkunde voltijd aan de HvA?

Studenten tijdens practicum
  • Als leraar natuurkunde geef je je leerlingen uiteenlopende lessen; van alternatieve energievormen tot medisch onderzoek.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar natuurkunde heb je reële baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

Student tijdens practicum
  • Je hebt interesse in natuurkunde.
  • Je bent onderzoekend, creatief, communicatief en geïnteresseerd in het leerproces van de leerling.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.