Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Ben jij gebiologeerd door alles wat leeft? Leef jij op van planten, dieren, het menselijk lichaam en de natuur om je heen? Dan is de deeltijdopleiding Leraar Biologie iets voor jou. Je inspireert leerlingen anders te kijken en na te denken over de natuur als werkterrein.

Schrijf je in
Bachelor Leraar Biologie deeltijd

Begin jij na de zomer met Leraar Biologie deeltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

De deeltijdopleiding Leraar Biologie biedt je alles wat je nodig hebt op het gebied van vakkennis, vakdidactiek en de voorbereiding op het beroep van leraar. Je kunt deze opleiding versneld volgen. De studieduur verschilt per persoon en ligt in gemiddeld tussen de 2,5 en 4 jaar.

Docent tijdens college
Jaar 1

In jaar 1 krijg je basisvakken als Biodiversiteit en Diersystematiek. Je leert veldwerkvaardigheden tijdens de cursussen en enkele meerdaagse excursies. Halverwege het jaar start je met werkplekleren en loop je stage op een school voor voortgezet onderwijs of mbo.

Jaar 2

In jaar 2 ligt de nadruk op Fysiologie, Celbiologie en Moleculair-Biologische vakken. Je gaat verder met werkplekleren en geeft steeds zelfstandiger les.

Jaar 3

Jaar 3 staat in het teken van verbreding naar vakken als Scheikunde en Natuurkunde en een bredere oriëntatie op natuurwetenschappen en didactiek.

Jaar 4

In het laatste studiejaar sta je tijdens je LiO-stage (Leraar in Opleiding) zelfstandig voor de klas en doe je een praktijkonderzoek. Afhankelijk van je afstudeerrichting verdiep je je meer in de biologie en natuurwetenschappelijk onderzoek of in de oriëntatie op opleiding en beroep.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je bent toelaatbaar met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

25 tot 30 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 10 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur per week aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Biologie deeltijd aan de HvA?

Docent tijdens college
  • Als leraar biologie inspireer je leerlingen tot het doen van verrassende ontdekkingen. In practica tijdens lessen, maar ook in het veld en thuis.
  • Naast veel vakkennis doe je didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar biologie heb je goede baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.
  • Deze opleiding biedt een flexibel studieprogramma. Je kunt de opleiding versneld volgen, afhankelijk van eerder gevolgde opleidingen, werkervaring en de tijd die je investeert.

Voor wie?

Studenten tijdens practicum
  • Je hebt interesse in alles wat groeit en bloeit.
  • Je hebt belangstelling voor biologische processen.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.