Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Je hebt passie voor je werk en wilt graag leren hoe je jouw vakkennis overdraagt aan anderen. Is jouw afgeronde studie ook verwant aan een schoolvak, bijvoorbeeld chemie, informatica of Nederlands? Dan is de Kopopleiding Tweedegraadsleraar iets voor jou. Je komt in aanmerking voor een kopopleiding met een hbo- of wo-bachelor diploma die direct aansluit bij een schoolvak.

Schrijf je in
Student zit op een bankje voor de HvA

Begin jij na de zomer met de Kopopleiding Tweedegraadsleraar? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

De Kopopleiding Tweedegraadsleraar maakt het mogelijk om binnen één jaar je tweedegraadsbevoegdheid te halen op voorwaarde dat je al een diploma van een verwante hbo- of wo-bachelor bezit. De modules richten zich alleen op docentvaardigheden.

Studenten overleggen tijdens het college
Semester 1

In het eerste semester leer je de basisbeginselen van lesgeven en volg je een module waarbij je meer leert over adolescenten. Dat is tenslotte de doelgroep waar je les aan gaat geven. Aan het einde van dit semester wordt het eerste onderdeel van je stage beoordeeld en doe je een assessment.

Semester 2

In het tweede semester verdiep je je in het lesgeven. Je denkt na over hoe je het leren van jouw leerlingen activeert en toetsen analyseert. Ook leer je inspelen op onderlinge verschillen tussen leerlingen. Het tweede deel van de stage wordt beoordeeld en in een eindassessment laat je zien dat je startbekwaam bent.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Hbo- of wo-bachelor

Je komt in aanmerking voor een kopopleiding met een hbo- of wo-bachelor diploma die direct aansluit bij een schoolvak.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 10 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 300 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom de Kopopleiding Tweedegraadsleraar?

Docent geeft les
  • Met deze praktijkgerichte opleiding kun je binnen één jaar je tweedegraadsbevoegdheid behalen.
  • Als leraar heb je goede baankansen en impact op volgende generaties.
  • Naast vakkennis doe je flink wat didactische kennis op die je direct kunt toepassen in je werk. Zo heb na je opleiding alles in huis om aan de slag te gaan.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

Student zit in het college
  • Je hebt passie voor je vak.
  • Je hebt interesse in opvoeden, leren en opgroeien.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.