Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Leraar Nederlands

Iets voor jou?

Vind je het interessant om pubers aan het lezen te krijgen of ze te leren een tekst zonder spelfouten te schrijven? Dan is de deeltijdopleiding Leraar Nederlands iets voor jou. Je wordt opgeleid tot een leraar die jongeren op een moderne manier laat zien hoe boeiend de Nederlandse taal is.

Schrijf je in

Begin jij na de zomer met Leraar Nederlands deeltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Sterk van Start

Dit ga je doen

De deeltijdopleiding Leraar Nederlands heeft een flexibel studieprogramma. Je kunt bijvoorbeeld de studie versneld volgen, afhankelijk van eerder gevolgde opleidingen en je werkervaring.

Jaar 1

In jaar 1 maak je kennis met een aantal kernthema’s in het vakgebied, zoals Jeugdliteratuur en Grammatica. Ook sta je al meteen bij 1 van onze opleidingsscholen voor de klas en geef je er een aantal lessen.

Jaar 2

In jaar 2 start je met de hoofdfase. Je verdiept je in de taal en de cultuur. Je volgt vakken als Vakdidactiek en Taalwetenschap. Ook nu loop je het hele jaar stage. Je ontdekt hoe leerlingen leren en hoe je effectief werkt met de leerstof.

Jaar 3

In jaar 3 leer je hoe je omgaat met verschillen tussen leerlingen in de klas. Je volgt ook een minor; een keuzeprogramma van een halfjaar voor het verbreden of verdiepen van je opleiding.

Jaar 4

In jaar 4 studeer je af. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het leraarschap en hoe je je leerlingen motiveert. Je rondt je studie af met een uitgebreide stage.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 10 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Nederlands deeltijd aan de HvA?

  • Je leert je leerlingen niet alleen foutloos schrijven en presenteren, je steekt hen ook aan met jouw liefde voor de taal, literatuur en poëzie.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar Nederlands heb je reële baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.
  • Deze opleiding biedt een flexibel studieprogramma. Je kunt de studie versneld volgen, afhankelijk van eerder gevolgde opleidingen, werkervaring en de tijd die je investeert.

Voor wie?

  • Je hebt interesse in de Nederlandse taal en literatuur.
  • Je hebt interesse in communicatie- en presentatietechnieken.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.