Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Leraar Geschiedenis

Iets voor jou?

Ben je gefascineerd door het verleden en wil je je enthousiasme delen met jongeren? Dan is de voltijdopleiding Leraar Geschiedenis iets voor jou. Als leraar geschiedenis zet je je leerlingen aan het denken over het verleden, en daardoor ook over het heden, zichzelf en de wereld. Je helpt ze een mening te vormen over historische onderwerpen.

Open dag 10 december
Meld je aan

Dit ga je doen

De voltopleiding Leraar Geschiedenis duurt 4 jaar. Vanaf het 1e jaar ga je meteen aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar weer tegen.

Jaar 1

In jaar staat de hoofdvraag centraal: 'Kan en wil ik leraar geschiedenis worden?' Daarom krijg je colleges die je een brede basis geven in het leraarschap, van de opzet van een goede les tot Oude Geschiedenis. Daarnaast loop je een halfjaar stage als leraar geschiedenis.

Jaar 2

Nu ga je de basis die je hebt opgedaan verstevigen. Je bent het hele jaar actief als stagiair en krijgt verdiepingsvakken over geschiedenis en didactiek. Je leert na te denken over de vraag hoe leerlingen leren.

Jaar 3

Het 1e semester van jaar 3 werk je aan thematische verdieping bij geschiedenis. In je stage groeit je verantwoordelijkheid voor de leerlingen. Het 2e semester volg je een minor (keuzeprogramma). Ook kun je deels in het buitenland studeren.

Jaar 4

In de afstudeerfase ben je verantwoordelijk voor je eigen klassen. Daarnaast kies je een afstudeerrichting en doe je hierbinnen meer kennis op over geschiedenis óf aardrijkskunde.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 16 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Geschiedenis voltijd aan de HvA?

  • Als leraar geschiedenis wil je jongeren aan het denken zetten over het verleden, het heden, zichzelf en de wereld.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar geschiedenis heb je reële baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

  • Je hebt interesse in geschiedenis.
  • Je houdt van cultuur, mens en maatschappij.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.