Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Kimberley Haaker

Student Leraar Geschiedenis voltijd

Testimonial Kimberley Haaker

"Elke keer als ik leer in de praktijk, merk ik dat ik lesgeven leuk vind. Elke dag is anders."

Tijdens mijn mbo-opleiding Interieuradviseur ontdekte ik dat ik nog verder wilde leren. Ik ben toen onder elkaar gaan zetten wat mij in deze opleiding aansprak. Presenteren vond ik leuk om te doen en ik raakte geboeid door kunstgeschiedenis. Dat vak begon voor mij te leven door mijn docent stijlleer, die heel leuk les gaf. Ik heb gekozen voor de lerarenopleiding Geschiedenis en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.

Taal en Nederlands zijn vakken die belangrijk zijn voor deze opleiding. In het begin was ik een beetje onzeker over mijn schrijfvaardigheid. Ik heb mijn best moeten doen om dat op hbo-niveau te krijgen. In het begin heb ik ook moeten wennen aan de hoeveelheid lesstof voor het vak geschiedenis. Maar ik ga het steeds leuker vinden, omdat ik er meer van weet. Als je je inzet, lukt het.

Het allerleukste is lesgeven. Ik heb het afgelopen jaar voor de klas gestaan op een vmbo-t school, de Westplas in Aalsmeer. Elke keer als ik leer in de praktijk, merk ik dat ik lesgeven leuk vind. Elke dag is anders. Als je je les voorbereidt, dan heb je een beeld van hoe de les moet verlopen. In de praktijk loopt het anders. De eerste keer is dat spannend, maar ik heb geleerd het los te laten. Ik kon op deze school bij mijn collegadocenten terecht als ik vragen had over hoe ik iets moest aanpakken.

Toen ik begon met de opleiding bij de HvA was ik bang dat ik een nummer zou zijn bij zo’n grote onderwijsinstelling. Maar in de praktijk is dat niet zo. Alle docenten zitten op dezelfde verdieping en je kunt gemakkelijk bij ze aankloppen. De docenten kennen je persoonlijk - ons kent ons - dat vind ik prettig. Je kunt binnen de opleiding ook je eigen pad uitstippelen.

Ik vind het belangrijk me te onderscheiden van collega’s. Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt voor leraren geschiedenis. Ik wil daarom verbreden door het vak Aardrijkskunde te kiezen. Dan kan ik ook het vak mens en maatschappij op het vmbo geven.

Het afgelopen jaar heb ik de minor ‘Kinderen met Speciale Behoeften’ gevolgd. Misschien dat ik in de toekomst de masteropleiding 'Special Educational Needs' ga volgen om me daar verder in te specialiseren. Op elke school kom je leerlingen tegen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Uiteindelijk wil ik les gaan geven op een vmbo-school en de praktijk ervaren. En dan na een paar jaar verder studeren.