Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Globalisering, klimaatverandering, ontwikkelingen op de Amsterdamse Zuidas. Elk maatschappelijk thema kun je aardrijkskundig benaderen. Ben je geïnteresseerd in zowel sociale als fysische geografie? Wil je een directe impact hebben op de ontwikkeling van het wereldbeeld van jongeren? Dan is voltijdopleiding Leraar Aardrijkskunde iets voor jou. Je begeleidt leerlingen en leert ze de hedendaagse en toekomstige wereld op zichzelf te betrekken en er invloed op uit te kunnen oefenen.

8 oktober 2024
Kom naar het online opleidingenplein
student in klas

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Aardrijkskunde duurt 4 jaar. Al in jaar 1 ga je in het tweede semester aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar tegen.

student in klas
Jaar 1

In jaar 1 oriënteer jij je op het vak aardrijkskunde en het beroep van docent. Je bouwt een stevige kennisbasis op in theoretische vakken. Daarnaast koppel je al die kennis aan actuele maatschappelijke vraagstukken in onze future planet cursussen. Uiteraard gaan we vaak naar buiten. Met als hoogtepunt een vijfdaags veldwerk in België.

Jaar 2

In jaar 2 ga je verder op de ingeslagen weg van kennis- en future planet cursussen. Je leert steeds meer hoe je van een les een aardrijkskundeles maakt. Op een 12-daagse reis in Marokko leer je met een geografische bril naar de wereld te kijken. Daarnaast leer je hoe je burgerschapsonderwijs kunt verzorgen. 

Jaar 3

In jaar 3 verdiep je je kennis over duurzaamheids- en toekomstonderwijs. In het tweede semester kies je een minor, een studieonderdeel van 30 studiepunten. Met de minor kun je je studie verdiepen of verbreden. Je kunt deze ruimte bijvoorbeeld gebruiken om een begin te maken met het behalen van een tweede lesbevoegdheid in een ander schoolvak of te kiezen voor een doorstroomminor voor een masteropleiding in onderwijs en opvoeding. Het minorenaanbod vind je op de minorensite van de HvA.(opent in nieuw venster).

Jaar 4

Jaar 4 staat in het teken van het afstuderen. Je kiest voor een afstudeerprofiel vmbo of havo/vwo. Daarnaast voer je een tweetal afstudeeropdrachten uit die samenhangen met je stage. Alle aardrijkskundige kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan tijdens je studie kun je laten zien in een 13-daagse reis naar de Balkan die je onder begeleiding met je medestudenten organiseert en uitvoert.

 

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je ongeveer 15 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur per week aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Aardrijkskunde voltijd aan de HvA?

student me laptop
  • Als leraar aardrijkskunde heb je een grote impact op volgende generaties. Hoe gaan zij met de wereld om?
  • Naast veel vakkennis doe je flink wat didactische kennis op, die je direct kunt toepassen tijdens je werk. Zo heb na je opleiding alles in huis om aan de slag te gaan.
  • Als leraar heb je goede baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

student in de gang
  • Je hebt interesse in sociale en fysische geografie.
  • Je bent cultureel en maatschappelijk georiënteerd.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.