Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Leraar Aardrijkskunde

Iets voor jou?

Globalisering, klimaatverandering, het ontwikkelingen van een duurzame stad; alles is aardrijkskunde. Ben je geïnteresseerd in zowel sociale als fysische geografie? Wil je een directe impact hebben op jongeren? Dan is de voltijdopleiding Leraar Aardrijkskunde iets voor jou. Je begeleidt leerlingen en leert ze de wereld anders te bekijken en begrijpen.

31 oktober + 4 november 2023
Bezoek de open dag
student in klas

Begin jij na de zomer met Leraar Aardrijkskunde voltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Sterk van Start

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Aardrijkskunde duurt 4 jaar. Vanaf jaar 1 ga je meteen aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar tegen.

student in klas
Jaar 1

In jaar 1 oriënteer jij je op het vak aardrijkskunde en het beroep van docent. Het wereldvak aardrijkskunde volg je binnen thema’s zoals Klimaat, Ontwikkelingsgeografie en een veldpracticum in de Ardennen. In de beroepsopdrachten oriënteer jij je op het docentschap.

Jaar 2

In jaar 2 sta je daadwerkelijk voor de klas. Je verdiept je verder in het leren van leerlingen. De vakinhoudelijke thema’s uit jaar 1 worden geïntegreerd aangeboden op verschillende schaalniveaus.

Jaar 3

In jaar 3 ontwikkel je je als toekomstig docent Aardrijkskunde. Je volgt een vakdidactische verdieping en werkt in een vakoverstijgend project. Ook kies je een minor.

Jaar 4

Jaar 4 staat in het teken van het afstuderen. Je kiest voor een afstudeerrichting vmbo of havo/vwo. Daarnaast rond je een afstudeeronderzoek en je laatste stage af. Ook ontwikkel je een excursie in de Balkan met je groep.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je ongeveer 20 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur per week aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met kosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Aardrijkskunde voltijd aan de HvA?

student me laptop
  • Als leraar aardrijkskunde heb je een grote impact op volgende generaties. Hoe gaan zij met de wereld om?
  • Naast veel vakkennis doe je flink wat didactische kennis op, die je direct kunt toepassen tijdens je werk. Zo heb na je opleiding alles in huis om aan de slag te gaan.
  • Als leraar heb je goede baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

student in de gang
  • Je hebt interesse in sociale en fysische geografie.
  • Je bent cultureel en maatschappelijk georiënteerd.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.