Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Giliam Gerardu

Student Leraar Aardrijkskunde voltijd

Testimonial Giliam Gerardu

"Je kunt tijdens je stage veel uitproberen en in een veilige omgeving kijken wat bij je past, want je hebt altijd een vangnet."

Ik kom uit Venlo en ben na de havo gestart met dezelfde opleiding in Nijmegen. Ik vond het vakgebied van Aardrijkskunde razend interessant, maar tijdens mijn stage voelde ik dat ik nog niet klaar was om voor een klas te staan. Ik heb toen een tussenjaar genomen waarin ik heb gewerkt. Toch miste ik het studeren en het voor de klas staan. Met mijn verdiende geld ben ik naar Nepal gegaan. Even totaal uit mijn comfortzone en toen wist ik het zeker. Ik wilde weer voor die klas staan, maar ik wilde ook op mezelf gaan wonen.

Ik heb zowel in Utrecht als bij de HvA gekeken. Ik had een goed gevoel bij de HvA en dat gevoel werd versterkt na de meeloopdag. Amsterdam kent zoveel verschillende etniciteiten en dat komt allemaal samen in de klassen. Dat vraagt echt iets van je als leraar. Dat merk ik ook, nu ik stage loop op een multiculturele school in Amstelveen. Deze school heeft relatief veel leerlingen die extra zorg of begeleiding nodig hebben. Dat maakt dat je als docent niet alleen met het vak aardrijkskunde bezig bent, maar ook je kennis als pedagoog inzet.

De begeleider van mijn stageschool gooit me wel in het diepe, maar staat altijd voor me klaar als ik er niet uitkom. Je kunt tijdens je stage veel uitproberen en in een veilige omgeving kijken wat bij je past, want je hebt altijd een vangnet.

Het eerste jaar van de opleiding krijg je echt de basisvakken zoals Ontwikkelingsgeografie, Klimaat, Economische Geografie en Ontwikkeling van de Adolescent. In het tweede jaar krijg je naast basisvakken ook vakken waarin je de theorie toepast op een regio of casus. Dan zie je alles dichter bij elkaar komen en valt alles op zijn plek. Je trekt er ook regelmatig op uit bij de veldpractica.

Volgend jaar kies ik de minor Ontwikkelingssamenwerking. Dat lijkt me een goede voorbereiding voor de master International Development Studies, die ik na deze opleiding wil doen. Ik wil later zeker in het onderwijs werken, maar of dat in Nederland is of daarbuiten weet ik nog niet.

Mijn tip voor aankomende studenten? Als je niet uit Amsterdam komt, loop dan minimaal één stage op een Amsterdamse school. Zoek een stageschool die totaal buiten je comfortzone ligt. En houd je schoolwerk goed bij. Iets uitstellen moet je zeker niet doen. Ik merk dat ik beter presteer, omdat ik alles goed bijhoud. Ik heb tot nu toe alle vakken in één keer gehaald.