Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Word je enthousiast van wortels en priemgetallen? Wil je jongeren leren de kans op een miljoen in de Staatsloterij te berekenen? Dan is de voltijdopleiding Leraar Wiskunde iets voor jou. Als leraar wiskunde laat je leerlingen zien hoe leuk en praktisch wiskunde is en motiveer je hen voor je vak.

Schrijf je in
Lerares voor de klas

Begin jij na de zomer met Leraar Wiskunde voltijd? Wij hebben alle belangrijke info voor je op een rijtje gezet.

Ga naar Start Opleiding

Dit ga je doen

De voltijdopleiding Leraar Wiskunde duurt 4 jaar. Vanaf het 1e jaar ga je meteen aan de slag op een stageschool. Die focus op de praktijk kom je vervolgens elk studiejaar tegen.

Lerares geeft uitleg aan leerlingen
Jaar 1

In jaar 1 krijg je vakken als Analyse, Meetkunde, Statistiek en Algebra. Je maakt gebruik van de kennis en vaardigheden die je voor het eindexamen havo wiskunde B hebt geleerd. Na een half jaar start je met de stage. De lessen over vakdidactiek helpen je om wiskunde op een goede manier aan leerlingen over te brengen.

Jaar 2

In jaar 2 krijg je Dynamische Modellen en Analytische Meetkunde. Je loopt vaker stage en vergroot je presentatievaardigheden. Binnen het vak Beroepsopdracht 4 leer je over de kwaliteit van toetsing en op welke manier je kritisch omgaat met een wiskundemethode.

Jaar 3

In jaar 3 volg je een minor (keuzeprogramma) en kies je een afstudeerprofiel: (v)mbo of havo/vwo.

Jaar 4

Met de profielvakken in jaar 4 verbreed je je kennis van jouw gekozen profiel. Je stage sluit hierbij aan. Door middel van een praktijkgericht onderzoek krijg je meer kennis over de leerlingen en onderwijs op jouw stageschool.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Voor deze opleiding gelden extra toelatingseisen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij een volledig programma heb je circa 14 contacturen per week. Daarnaast werk je 15-20 uur aan projecten, opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken, readers en vakmaterialen van ongeveer € 600 per jaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Leraar Wiskunde voltijd aan de HvA?

lerares geeft uitleg aan leerlingen
  • Van meetkunde in de architectuur tot kansberekening, economisch inzicht en programmeren. Als leraar wiskunde laat je je leerlingen zien hoe leuk en praktisch wiskunde is.
  • Naast veel vakkennis doe je ook didactische en pedagogische kennis op. Kennis die je direct leert toepassen tijdens beroepsopdrachten en stages.
  • Als leraar wiskunde heb je reële baankansen en impact op volgende generaties.
  • Je krijgt te maken met een grote diversiteit aan leerlingen en ouders en werkt samen met andere professionals en instellingen.

Voor wie?

Lerares en leerlingen
  • Je hebt interesse in wiskunde.
  • Je bent een creatieve onderzoeker.
  • Je wilt graag direct impact hebben op jongeren.