Na je opleiding

Na het afronden van de opleiding ontvang je het diploma Maritiem Officier en mag je de titel bachelor of science voeren. Je kunt dan direct aan de slag in het werkveld. Of kies je ervoor om verder te studeren?

Op dit moment is er veel vraag naar maritiem officieren aan boord van schepen in Nederland én in het buitenland. Maar ook aan wal zijn er veel beroepsmogelijkheden. Maritiem Officieren zijn gewild om hun mentaliteit, hun kennis en hun brede inzetbaarheid.

Na de opleiding gaan de meeste mensen varen. Denk aan een cruiseschip, een containerschip, een olietanker of een bulkcarrier (vervoer van grote hoeveelheden, bv. graan, suiker, bauxiet, ijzererts etc.) Op een schip kun je aan de slag als stuurman en als werktuigkundige. De stuurman loopt wacht op de scheepsbrug en houdt zich bezig met de navigatie, zeemanschap en belading van het schip. Als scheepswerktuigkundige loop je de wacht in de machinekamer en heb je verantwoordelijk voor het beheer van het technisch bedrijf, waaronder reparaties en onderhoud aan apparatuur en installaties.

Aan wal kun je na deze opleiding terecht in een scheepsreparatiewerf of bij een havenbedrijf. Ook buiten de maritieme wereld zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld als hoofd technische dienst in een energiecentrale waar ook met techniek en in ploegendiensten wordt gewerkt.

Verder studeren?

Je bachelordiploma Maritiem officier is ook een goede basis om verder te studeren. Welke master je kunt doen, hangt af van de hogeschool of universiteit waar je de master wilt volgen. Bij doorstroom van een hbo-bachelor naar een wo-master is bijna altijd sprake van een doorstroom- en schakelprogramma. Meer informatie daarover vind je bij de betreffende universiteit.

Opleidingen die goed aansluiten zijn bijvoorbeeld de master Maritieme Techniek aan de TU Delft of de master of Marine Shipping Innovations aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz.

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 28 september 2021