Hogeschool van Amsterdam

Welke opleidingsvormen kun je kiezen?

Als mbo’er kun je op het hbo veel kanten op. Er zijn verschillende opleidingsvormen die je kunt doen en er zijn heel veel verschillende opleidingen om uit te kiezen.

Opleidingsvormen

Als mbo’er heb je toegang tot iedere bacheloropleiding van de HvA. Je kunt bij veel opleidingen kiezen of je deze 4-jarige opleiding in voltijd of deeltijd gaat doen.

Als voltijdstudent krijg je relatief veel online les of les op school. De docent legt de lesstof uit en hij of zij begeleidt je bij opdrachten en projecten. Daarnaast werk je samen met mede-studenten in projectgroepen. Vaak kom je hiervoor naar school. Naast de tijd die je op school doorbrengt, zul je ook zelfstandig moeten studeren. Dit doe je thuis, in de bibliotheek, op school of op een andere plek. Iedere opleiding geeft aan hoeveel tijd je les van een docent krijgt en hoeveel tijd je zelfstandig aan de opleiding moet besteden. Gemiddeld ben je zo'n 40 uur per week klassikaal, online, zelfstandig of in projectgroepen bezig met je opleiding.

Bekijk hier de voltijdopleidingen

Sommige opleidingen kun je ook in deeltijd doen. Vaak moet je dan naast de opleiding een baan in het vakgebied van de opleiding hebben. Je krijgt namelijk minder les op school en zult veel van de opdrachten zelfstandig op je werk moeten uitvoeren. Deeltijd bacheloropleidingen duren ook 4 jaar. Voor de uitleg van een vak of opdracht kom je op een vaste dag per week naar school. De rest van de benodigde tijd, vul je zelf thuis of op je werk in. Je hebt dus veel vrijheid, maar ook veel meer verantwoordelijkheid.

Bekijk hier de deeltijdopleidingen

Onderwijstypen

Op het hbo kun je voor verschillende typen onderwijs kiezen. Welk type bij jou past hangt van een aantal factoren af: Hoe lang wil je studeren? En wat wil je leren?

Een bachelor is een 4-jarige hbo-opleiding op niveau 6. Je kunt kiezen voor een voltijd of deeltijd bacheloropleiding.

  • Na afronding van je bacheloropleiding ontvang je een bachelordiploma.
  • Met dit diploma ben je goed gekwalificeerd voor de arbeidsmarkt, of kun je doorstuderen aan een hbo-master of een universitaire opleiding.

Bekijk alle bacheloropleidingen

Een Asscociate degree is een 2-jarige hbo-opleiding op niveau 5.

  • Je kiest voor een Associate degree als je niet 4 jaar wilt studeren, maar je wel verder wilt ontwikkelen met een volwaardig, praktijkgericht onderwijsprogramma.
  • Na 2 jaar ontvang je een wettelijk erkend hbo-diploma met de graad Associate degree en ben je gekwalificeerd voor de arbeidsmarkt.
  • Bovendien kun je met een Associate degree bij sommige bacheloropleidingen direct doorstromen naar het derde jaar.

Bekijk de Associate degree opleidingen

Toelatingseisen

Met je mbo-diploma heb je toegang tot alle hbo-opleidingen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle hbo-opleidingen ook bij jou passen. Als je een administratieve mbo-opleiding hebt gedaan, kan een technische hbo-opleiding pittig zijn. Je hebt dus toegang tot alle opleidingen, maar het is goed om uit te zoeken welke eigenschappen en kwaliteiten nodig zijn voor de opleiding.

Bij iedere opleiding staat aangegeven wat de toelatingseisen zijn. Deze gelden weliswaar voor havo- en vwo-profielen, maar je kunt hier zien welke vakken door de opleiding noodzakelijk worden gevonden.

Mis je een vak, maar wil je de opleiding toch doen? Dan is het een goed idee om het vak bij te spijkeren. Je volgt dan voorafgaand aan de start van de opleiding lessen bij de HvA, die je afrondt met een toets.

Lees meer over de bijspijkercursussen

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met Studievoorlichting.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 19 oktober 2020