- Home
- Onderwijs
- Opleidingen
- HBO-Verpleegkunde
- Kom kennismaken
- Proefstuderen
Benieuwd welke colleges je krijgt als student verpleegkunde?
Bekijk hieronder in het weekrooster de colleges Klinisch redeneren (KLRE) en Verpleegtechnische vaardigheden (VTV) en meld je aan voor online proefstuderen.
Veel plezier!
-
HBO-Verpleegkunde:
de opleiding en het beroep
Uitleg:
wat is Klinisch redeneren?
Wat is Klinisch redeneren?
Klinisch redeneren is een proces waarin de verpleegkundige voortdurend informatie verzamelt en analyseert, en op basis daarvan beslissingen neemt over de zorg aan de patiënt. Bij de cursus Klinisch Redeneren leer je op welke wijze je als verpleegkundige, via kritisch denken, weloverwogen besluiten kan nemen ten aanzien van de zorgverlening aan de patiënt. Vanuit verschillende patiëntcasussen leer je via standaardvragen redeneren. In jaar 1 start je met de basiscursus. Tijdens deze cursus staan de volgende vragen centraal:
- Wat is er met de patiënt aan de hand (diagnose)?
- Waardoor wordt het gezondheidsprobleem veroorzaakt (etiologie)?
- Wat kunnen we ten aanzien van het gezondheidsprobleem van de patiënt bereiken (prognose)?
- Met welke interventies kan het gezondheidsprobleem beïnvloed worden (therapie)?
Vanaf jaar 2 en 3 ga je je bij Klinisch Redeneren verder verdiepen in de verpleegkundige zorg en komen de thema’s ‘Zorg bij ouderen’, ‘Oncologie’ en ‘Chronisch Zieken’ aan bod. Via de methodiek van het klinisch redeneren zoals je die in de basiscursus hebt geleerd onderbouw je het verpleegkundig handelen. In toenemende mate leer je professionele afwegingen te maken op basis van wetenschappelijke kennis. Met andere woorden: je leert te redeneren vanuit Evidence Based Practice (EBP) en je leert deze kennis te gebruiken bij het klinisch redeneren. Jaar 4 staat in het teken van het afstuderen en ook hier komt Klinisch Redeneren aan bod.
College
Klinisch redeneren
-
Proefstuderen
volg online een live college en stel al je vragen
Je kunt online proefstuderen op de volgende dinsdagen:
- Dinsdag 16 maart 10.00-12.00
► Meld je aan
Is een dinsdag niet handig? Je kunt ook online proefstuderen op donderdag.
-
Uitleg:
wat leer je bij Verpleegtechnische vaardigheden?
Wat leer je bij Verpleegtechnische Vaardigheden (VTV)?
Als verpleegkundige voer je dagelijks vele verpleegtechnische handelingen uit. Sommige handelingen lijken eenvoudige, dagelijkse handelingen: een bed opmaken of je handen wassen. Maar in de context van patiëntenzorg zijn deze handelingen complexer. Bijvoorbeeld het bed opmaken van een beperkte mobiele patiënt, handen wassen zodat er geen micro-organismen op de patiënten overgebracht worden, maar ook het toepassen van voorbehouden handelingen. Dat is de context van de verpleegtechnische vaardigheden (VTV).
De cursus Verpleegtechnische Vaardigheden bestaat uit theoretische kennis en het oefenen van praktische vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de bloedglucose, het meten van vitale functies en het verzorgen van wonden. Maar ook het controleren, klaarmaken en toedienen van medicatie en het toepassen van voorbehouden handelingen zoals het afnemen van bloed en het inbrengen van een infuus of katheter. Tijdens de stages in de praktijk kun je de verpleegtechnische handelingen vervolgens correct, efficiënt en veilig gaan uitvoeren.
College
Verpleegtechnische vaardigheden
-
Proefstuderen
volg online een live college en stel al je vragen
Je kunt online proefstuderen op de volgende donderdagen:
- Donderdag 15 april 10.00-12.00
► Meld je aan
Is een donderdag niet handig? Je kunt ook online proefstuderen op dinsdag.
-
Meer
weten over de opleiding?
Kom kennismaken! Bezoek een open dag en neem deel aan online proefstuderen.
Borrel
SV Venae
De faculteit Gezondheid heeft haar eigen studievereniging: SV Venae. Zij organiseren veel leuke borrels, maar ook reizen en studieactiviteiten. Als student kun je lid worden van de vereniging. Neem alvast een kijkje op de website!