Hogeschool van Amsterdam

Praktijkvoorbeelden projecten

Tijdens de opleiding Leraar Mens en Technologie denk je zelf actief mee over technologische toepassingen voor sociale en maatschappelijke vraagstukken. Daardoor leer je wat er speelt op verschillende technische vakgebieden en kan jij jongeren hierin begeleiden en inspireren. Naast het actief meedenken over innovaties en de technische aspecten hiervan, ontwerp je ook toepassingen die een oplossing kunnen bieden.

Ontwerpen

Zo maak je bij het vak Medical een ontwerp voor patiënten met een functiebeperking. Jouw ontwerp zorgt ervoor dat de patiënt normaal en zelfstandig kan functioneren. Hierbij leer je het principe van ontwerpen, kan je innovaties ontdekken en maak je de applicatie die je zelf hebt bedacht.

Fysio in je broekzak

Een groep studenten ontwierp tijdens het vak een broek voor hypermobiele patiënten. Deze patiënten hebben te beweeglijke gewrichten, waardoor spieren en gewrichten pijnlijk worden en sneller overbelast raken. De patiënt leert met hulp van een fysiotherapeut een goede houding aan. Dat vraagt een langdurige intensieve begeleiding van de fysiotherapeut.

De studenten bedachten echter een broek, waarbij regelmatige begeleiding van de fysiotherapeut aanzienlijk minder nodig is. De broek is voorzien van elektrische plakkertjes, die een signaal afgeven zodra de patiënt een verkeerde houding aanneemt. Dit signaal wordt doorgegeven aan een apparaat dat de patiënt bij zich draagt. Zo kan hij of zij zelf oefenen in het corrigeren van de eigen lichaamshouding, waardoor pijnlijke of overbelaste spieren voorkomen worden.

Een groep studenten ontwierp tijdens het vak een broek voor hypermobiele patiënten

Een groep studenten ontwierp tijdens het vak een broek voor hypermobiele patiënten

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 1 september 2014