Hogeschool van Amsterdam

Kies met vwo voor het hbo

Theorie én praktijk: het beste van twee werelden. Vwo'ers kiezen hbo:

De lesstof komt in drie jaar in hoog tempo voorbij. Ook is er veel zelfstudie. Het hbo-bachelordiploma is hetzelfde als voor de vierjarige opleiding. Naast een jaar studiewinst doe je ook praktische ervaring op. Je loopt stage en verdiept of verbreedt je kennis met een minor. Een minor volg je in het tweede of derde jaar van het traject.

De 3-jarige trajecten zijn er voor studiekiezers met een:

 • Vwo-diploma 
 • Havo-diploma met gemiddeld eindcijfer van 8 of hoger

Bekijk alle 3-jarige trajecten

Ben je ambitieus? Zoek je extra uitdaging tijdens je studie? De HvA heeft excellentieonderwijs met vernieuwende en uitdagende opdrachten.

 • Ben je eerstejaars student? En wil je meer uit je studie halen door het onderzoeken van extra en bijzondere onderwerpen? Bekijk de Honours Talent Modules
   
 • Ben je tweede, derde- of vierdejaars student? En wil je:
  • Verdieping (vakmatig)
  • Verbreding (generieke vaardigheden)
  • Kennisontwikkeling (onderzoek) 

Bekijk de Honours modules en Honours Programmes.

 

Verschil hbo-universiteit

Studeren aan een hogeschool of universiteit? Wat past bij jou? Kies je voor een hbo-opleiding, dan kies je voor de praktijk. Je gaat aan de slag met opdrachten van instellingen en bedrijven. Ook het onderzoek op het hbo is praktijkgericht. 

Praktisch:

Op het hbo krijg je op de praktijk gerichte theorie en kijk je vooral naar hoe iets in de praktijk werkt. Je werkt aan projecten uit en over de beroepspraktijk. Ook loop je meerdere verplichte stages, terwijl bij de meeste universitaire studies een stage niet verplicht is.

 Theoretisch:

Op de universiteit leer je theorieën doorgronden en studeer je voornamelijk uit boeken. 

 Beroep:

In het hbo word je opgeleid voor een beroep en verwerf je de competenties om dit beroep te kunnen uitoefenen.

 Onderzoek:

De focus bij universitaire studies ligt op onderzoek doen en onderzoeksvaardigheden. Je leert analytisch en kritisch denken. Weinig studenten willen na hun studie onderzoeker worden, ze komen in allerlei verschillende beroepen terecht. 

 Begeleiding:

Op het hbo heb je gemiddeld 25 uur per week les en krijg je meer structuur aangeboden bij projecten en het maken van opdrachten. In totaal besteed je ongeveer 15 uur per week aan zelfstudie.

 Zelfstudie:

Op de universiteit volg je gemiddeld 12 uur per week hoorcolleges en werkgroepen. De andere 28 uur studeer je zelfstandig, lees je (Engelstalige) boeken en schrijf je papers. Het zelf kunnen plannen en organiseren van je studie is belangrijk.  

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie i.s.m. Universiteit van Amsterdam28 oktober 2016

Op de HvA leer je door de theorie toe te passen. Tijdens de praktijkopdrachten komt de lesstof tot leven. Het studietempo in het driejarig traject ligt hoog, maar daardoor hoef je je niet te vervelen.

Max de Veen - Eerstejaarsstudent Bedrijfseconomie