Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Plastic Fabriek midden in de stad!

16 mrt 2016 11:55 | Faculteit Techniek

Stel je voor, een fabriek, midden in de stad waar kunststofafval binnenkomt, gescheiden wordt en als een nieuw product de fabriek weer verlaat. Dit is geen sprookje maar binnenkort werkelijkheid.

Van april tot juni verrijst op de Kop van het Java-eiland de FabCity Campus, een tijdelijke stad-in-de-stad waarin gedurende tien weken allerlei partijen nieuwe concepten voor de stad ontwikkelen en tonen aan het brede publiek. Urban Factory gaat, in samenwerking met WastedLab, Pakhuis de Zwijger en Stadsdeel Oost een Plastic Fabriek bouwen in het hart van de FabCity Campus. Dit is het tijdelijke grondstoffencentrum waar afvalstoffen worden verzameld, gescheiden en gereed worden gemaakt voor nieuwe producten.

Vanuit de HvA gaat Urban Factory, een groep studenten van Innovatielab en afstudeerders van Product Design en Bouwkunde hiermee aan de slag.

Wat gaan we doen:

Een kunststof scheidingsmachine: om het kunststofafval dat binnenkomt te kunnen verwerken, moet het gescheiden worden. Urban Factory gaat deze scheiding verzorgen. Dat kan al heel simpel, sommige kunststoffen zinken in water en andere blijven drijven. Middels een hands-on iteratief proces gaan Innovatielab studenten antwoord geven op de volgende vragen:

  • Kunnen we met verschillende vloeistoffen nog meer kunststoffen scheiden?

  • Hoe kunnen we de scheiding op kleur vergemakkelijken?

  • Hoe krijgen we etiketten en etensresten van het kunststof af?

Lokale toepassing van gerecycled kunststof: Met het materiaal dat in de Plastic Fabriek verwerkt wordt, gaan we nieuwe producten ontwerpen en fabriceren door middel van 3D printen. Eli-jan Bouwmeester, afgestudeerde Product Design, gaat straatmeubilair ontwerpen en printen. Cherlisa Bakker en Maud Houterman, afstudeerders van Bouwkunde, werken aan de toepassing van gerecycled kunststof in 3D printed gevelelementen.

Dit gaan we op locatie doen en in nauwe samenwerking met de betrokken partijen, o.a. Wastedlab, Better Future Factory, BAM en Universal Architecture.

De Plastic Fabriek op FabCity Campus is een voorproefje van hoe we lokale reststromen tot nieuwe hoogwaardige producten kunnen verwerken. Het biedt ons mogelijkheden voor het experimenteren en het leren door te doen. We nodigen collega’s van harte uit mee te denken, mee te doen en feedback te leveren.

Projectleider: Karina Peña k.pena@hva.nl