Hogeschool van Amsterdam

Afvallen met afval tijdens Jij Maakt De Stad!

Jij Maakt De Stad! betrekt bezoekers bij gezonder en groener Amsterdam

18 apr 2018 20:59 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Op 12 april werd in The Student Hotel in Amsterdam de tweede editie van het evenement Jij Maakt De Stad! georganiseerd. De hele avond werden bezoekers geïnspireerd om meer te leren over hoe zij zich kunnen inzetten voor een duurzame en groene stad. Er werden workshops gevolgd over onder andere vergroening, luchtvervuiling en afvalvermindering. Het lectoraat Visual Methodologies en het Citizen Data Lab van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) maakten voor het evenement fysieke visualisaties over voedsel, gezondheid en duurzame energie.

Workshops

Iedereen ging direct aan de slag gaan met duurzame initiatieven tijdens de zestien workshops. Zoals met het initiatief van de Pollinators, die zich inzetten voor het verbeteren van de biodiversiteit in de stad. Of de organisatie Plastic Whale, die wilt voorkomen dat er plastic in het water komt door met boottochten plastic uit de Amsterdamse grachten te vissen. En De Waag Society gaf een workshop over de luchtkwaliteit in de stad. Daarnaast werd er van afval plastic, wasteboards gemaakt om op te skateboarden.

Fysieke datavisualisatie

Wouter Meys, onderzoeker en coördinator van het Citizen Data Lab, vertelt hoe het Citizen Data Lab betrokken was bij het evenement: “We hebben samen met het lectoraat Visual Methodologies een fysieke datavisualisaties gemaakt. Door het plaatsen van een lampje of vlammetje kunnen bezoekers aangeven of ze voor het huishouden elektriciteit of gas gebruiken. Hoe rijp ze hun banaan of appel willen eten. Of hoe misvormd hun fruit mag zijn voordat ze het weggooien en op kunnen eten. Er wordt ook aan ‘wastefitness’ gedaan, waarbij mensen kunnen aangeven welk lichaamsdeel ze extra aandacht aan willen geven. Hiervoor krijgen ze extra fitnessoefeningen met afval.”

Visual Methodologies en het Citizen Data Lab

Het lectoraat Visual Methodologies ontwikkelt visuele methoden voor praktijkgericht onderzoek naar maatschappelijke kwesties en debatten. Het Citizen Data Lab richt zich op data-analyse voor citizen empowerment. Het lab brengt samen met stakeholders uit de stad de stedelijke omgeving in kaart, waaronder de Knowledge Mile.

Jij Maakt De Stad! Is mede mogelijk gemaakt door de Hogeschool van Amsterdam, The Student Hotel, Amsterdam & Co, Gemeente Amsterdam en OBA Amsterdam.

Door: Melissa Eshuis