Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

Producten van biobased plastics nu binnen handbereik

24 jun 2015 10:05 | Afdeling Communicatie

Biobased plastics zijn een belangrijke stap naar een duurzame toekomst, nu grondstoffen als aardolie en –gas opraken. Tot nu toe worden biobased plastics vooral gebruikt voor verpakkingen en wegwerpproducten. Maar ontwerpers kunnen voortaan juist ook hoogwaardige producten maken met deze plastics, blijkt uit het onderzoeksrapport Ontwerpen met Biobased Plastics van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Biobased plastics zijn plastics van hernieuwbare grondstoffen, zoals zetmeel en maïs, en worden zoveel mogelijk geproduceerd van afvalstromen, bijvoorbeeld aardappelschillen. Het vormt dus een belangrijke stap naar het zoveel mogelijk hergebruiken van afval als grondstof (een circulaire economie). Dit staat hoog op de politieke agenda, onder andere van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De Hogeschool van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om producten te maken met biobased plastics. Tot nu toe zijn ontwerpers nog niet zo bekend met de mogelijkheden om met biobased plastics bijvoorbeeld schoenen, kleding en meubels te ontwerpen. Het onderzoeksrapport ‘Ontwerpen met Biobased Plastics’ dat de HvA op 25 juni publiceert, biedt voor hen een overzicht van de mogelijkheden om producten te maken met biobased plastics, bijvoorbeeld in een tabel waarmee makkelijk beoordeeld kan worden welke biobased plastic geschikt is voor een nieuw product.

 

Composteerbare sportschoenen

In het rapport komt naar voren dat biobased plastic designproducten een unieke look & feel moeten krijgen: consumenten willen herkennen dat zij een biobased product in handen hebben.

Het rapport beschrijft de unieke eigenschappen van de verschillende soorten plastics. Zo zijn bepaalde biobased plasticsoorten 100% afbreekbaar, lossen dus op in het milieu of in water. Het rapport bevat diverse voorbeelden, zoals de biogradeerbare sportschoenen van OAT Shoes. Ook werkt Coca-Cola werkt aan een 100% plantaardige PEF-fles, die de PET-fles uiteindelijk moet vervangen. Lector Inge Oskam: ‘Aanvankelijk liepen ontwerpers tegen bijvoorbeeld de hogere kosten van biobased plastics aan, maar er blijken steeds meer voordelen aan te zitten. Een voorbeeld is het boomanker van Natural Plastics waarmee jonge bomen rechtop worden gehouden, in plaats van met de boompalen die vroeger nodig waren. Het boomanker breekt na een paar jaar af in de grond, waardoor de onderhoudskosten veel lager zijn.’

Een aantal studenten ontwerpt al succesvol producten met biobased plastics. Zoals Coffeebased, het project van HvA-studente Product Design Marjet de Jong, die door het upcyclen van koffieprut onder andere lampen en tafelbladen ontwerpt.


Onderzoek met RAAK-subsidie

De Hogeschool van Amsterdam voerde het tweejarig onderzoek ‘Design Challenges with Biobased Plastics’ uit in samenwerking met Kamer van Koophandel, Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie, Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers en Materia met subsidie van Stichting Innovatie Alliantie (SIA). De HvA-studenten en -onderzoekers kregen ondersteuning van experts van de Technische Universiteit Delft, Wageningen UR en Partners for Innovation.