Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Terugblik Food for Thought Inspiratiesessie Februari 2023

De maandelijkse lunchbijeenkomst van het Kenniscentrum FDMCI en CoECI, bestemd voor onderzoekers, docenten en studenten. Twee sprekers praten je bij over actueel onderzoek, nieuwe inzichten en hun lessons learned.

7 feb 2023 16:55 | Kenniscentrum FDMCI

In deze februari-editie stond het thema duurzaamheid centraal, specifiek gerelateerd aan onderzoek, verzorgd door het lectoraat Visual Methodologies.

Duurzaam onderzoek en 'Climate Imaginaries at Sea'

Wat betekent de natuur voor ieder van ons? Hoe kunnen we voortaan gaan luisteren naar (politieke) stemmen vanuit de natuur (dieren, planten, bomen en dergelijke)? Nick Verouden, senior-onderzoeker en duurzaamheidscoördinator onderzoek bij de Faculteit DMCI, gaf als aftrap een algemene inleiding op de relatie die wij als mensen hebben met de natuur.

Voor velen van ons geldt, dat we het contact en de verbinding met de natuur zijn kwijt geraakt. Zo wordt ontwerp vooral benaderd vanuit een mensgerichte focus, terwijl een meer-dan-mensgerichte benadering van belang is.

Andy Dockett, onderzoeker en ontwerper, deelde als vervolg hierop enkele inzichten over het onderzoeksproject 'Climate Imaginaries at Sea'. Dit onderzoek speculeert op mogelijke toekomsten in en rond het water -de stijgende zeespiegel- door middel van verschillende artistieke en participatieve onderzoekspraktijken.

Verbeelding van de toekomst van klimaatverandering is cruciaal voor het accepteren van verandering, zowel in ons persoonlijk leven als in ons milieu en de politiek. Zoals de auteur Amitav Ghosh opmerkt, 'is de klimaatcrisis ook een crisis van de verbeelding'.

Vervolgens deelde Andy een aantal participatieve methoden waarna hij samen met Nick in gesprek ging met alle aanwezigen over het thema duurzaamheid, gerelateerd aan onderzoek. Deelnemers werden onderdeel van het 'Interspecies Congress 2023' om vanuit de perspectieven van diverse dier- en plantsoorten een verbeelding te maken naar de toekomst.

Dit leverde een hele creatieve en inspirerende Food for Thought op!

Over de sprekers

Andy Dockett is onderzoeker en ontwerper bij het lectoraat Visual Methodologies. Hij heeft een achtergrond in design voor de culturele en erfgoedsector en werkt momenteel aan projecten die verband houden met de toekomst van het klimaat, speculatieve fictie en gearchiveerde media.

Hij is geïnteresseerd in co-auteurschap met AI, artistiek onderzoek binnen de milieu-geesteswetenschappen en betrokkenheid bij onderwerpen via visuele, digitale en participatieve methoden.

Nick Verouden is senior onderzoeker bij het lectoraat Visual Methodologies, waar hij zich specialiseert in het gebruik van creatieve en participatieve methoden om de relatie tussen mens en natuur op nieuwe manieren te verbeelden. Zijn focus ligt op het ontwikkelen van nieuwe vormen van dialoog gericht op het verkennen van inclusieve en duurzame toekomsten.

Hij is tevens coördinator duurzaamheidsonderzoek voor de faculteit FDMCI. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het verder op de kaart zetten van duurzaamheidsonderzoek binnen de faculteit.

Nick is opgeleid als antropoloog en gepromoveerd aan de TU Delft, waar hij onderzoek deed naar complexe samenwerking, innovatie en dialoog. Daarnaast werkt hij ook als programmamanager en senior onderzoeker bij de Digital Society School.

Interesse?

Vanaf de maand juni 2023 verschijnt er een online train-de-trainer module (MOOC) voor docenten met interesse in duurzaamheid. Wil je hiervan graag op de hoogte bljiven? Stuur dan een e-mail naar Nick Verouden: n.w.verouden@hva.nl