Hogeschool van Amsterdam

HvA-student Forensisch Onderzoek wint chemieprijs

16 okt 2015 14:28 | Faculteit Techniek

Student Forensisch Onderzoek Gino Groeneveld won op 7 oktober de Gouden Spatel 2014 van de KNCV, de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Hij ontving deze prijs voor zijn afstudeeronderzoek over de analyse van chemische componenten uit vingerafdrukken. Een uitzonderlijke prestatie omdat hij er als student van een niet puur chemische opleiding vandoor ging met een prijs voor de beste chemische scriptie op hbo-niveau. Voor zijn scriptie, die Gino schreef in opdracht van het Nederlands Forensisch Instituut en de Sheffield Hallam University, kreeg hij een tien.

Fundamenteel onderzoek

Gino toont met zijn afstudeerscriptie aan dat het met de geavanceerde techniek MALDI-MS mogelijk is om meer informatie uit een vingerspoor te halen. MALDI-MS is een in het forensisch onderzoek en daarbuiten gebruikte techniek om structuurinformatie over moleculen te krijgen. Vingerspooranalyse wordt nu nog vooral gebruikt om te bepalen van wie het vingerspoor is door deze te vergelijken met een database of een verdachte. Maar het is zonde om het daarbij te laten, want je kunt er ook mogelijke informatie uit halen over wat die persoon heeft gedaan. Heeft hij drugs genomen of alleen aangeraakt? Heeft hij met explosieven gewerkt? Met de toegepaste techniek kan de distributie van specifieke chemische stoffen op een ondergrond worden gereconstrueerd, waardoor exact kan worden bepaald welke stoffen in het vingerspoor aanwezig zijn. Het onderzoek van Gino is nog vrij fundamenteel want de meetapparatuur staat niet in elk willekeurig forensisch laboratorium. Maar dit zal met behulp van vervolgstudies door de jaren heen hopelijk steeds meer toepasbaarheid gaan krijgen in de praktijk. Bijvoorbeeld als het gaat om het onderzoeken van een mogelijke betrokkene bij het voorbereiden van een terroristische aanslag, door te zoeken naar sporen van explosieven in een vingerspoor.

Kennis van zeer hoog niveau

Gino ging zelfstandig aan de slag met een zeer complexe techniek en heeft zich beziggehouden met het klaarzetten van samples, het doen van metingen en het interpreteren van die metingen. Hij heeft getest of deze vorm van analyse mogelijk is en tot welk niveau. Het jurycommentaar van de KNCV: ‘Tijdens zijn onderzoek heeft Gino bewezen dat zijn theoretische en praktische kennis van een zeer hoog niveau is. Zijn scriptie werd in erg goed Engels geschreven en met hoogwaardige afbeeldingen heel duidelijk geïllustreerd.’

Het Gouden Duo van Forensisch Onderzoek

Eerder ging begeleidend docent Marc van Bochove er zelf met de prijs van Gouden Docent vandoor. Marc: ‘Hoe het komt dat wij als niet-chemische opleiding zo goed scoren bij de KNCV? Dat is moeilijk te zeggen. Ik heb wel vaak een goede klik met studenten waardoor een moeilijk vak als scheikunde toch gewaardeerd wordt door de grote groep. Dat is tenminste de reden waarom studenten mij destijds hebben voorgedragen voor de prijs van Gouden Docent. Maar Gino is gewoon heel goed. Dat is natuurlijk niet mijn verdienste. Dit stage-onderwerp komt van het Nederlands Forensisch Instituut in samenwerking met de Sheffield Hallam University, maar niet elke student van ons zou in staat zijn geweest om er dit van te maken. Ik vond het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend om hem voor deze prijs voor te dragen.’

Voor zijn afstudeerscriptie ‘Detection of drugs and their metabolites in fingerprints using the matrix-assisted laser desorption/ionisation mass spectrometry (MALDI-MS) platform’ kreeg Gino van de HvA een 10. Ook van de Sheffield Hallam University kreeg hij een 10. Op dit moment doet Gino een master analytische chemie.

Website KNCV