Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten delen ervaringen masterclassreeks De Balie

Levenslessen en inspiratie opdoen tijdens kennismaking met prominenten

26 jul 2018 14:50 | Afdeling Communicatie

Vijfentwintig studenten van verschillende faculteiten hebben in juni de masterclassreeks voor excellente studenten afgerond. Dit jaar waren onder anderen actrice Romana Vrede, filosoof en psychiater Damiaan Denys en Nationale Opera en Ballet-directeur Els van der Plas te gast in De Balie. De ervaringen van de studenten zijn nu samengebracht in een essaybundel.

De Belgische filosoof en psychiater Damiaan Denys maakte duidelijk de meeste indruk op de studenten. Hij poneerde de prikkelende stelling dat het uitbreken van een oorlog niet eens zo slecht zou zijn voor het herstellen van een verloren gevoel van saamhorigheid in een maatschappij die te ver doorgeschoten is in individualisme. Toch was het voor derdejaarsstudent Human Resource Management Marten Hiensch, actrice Romana Vrede die hem de belangrijkste levensles meegaf. "Als je ergens goed in bent, moet je je daar niet voor schamen, maar er voor uit durven komen. Dat neem ik mee, want ik ben van nature best bescheiden."

Definitie van succes

Het was de zesde keer dat de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een masterclass organiseerde in samenwerking met debatcentrum De Balie. Als onderdeel van het programma werden de studenten aan het einde van de reeks aangespoord een essay te schrijven met daarin hun definitie van succes. Ze mochten zich daarbij laten inspireren door de sprekers. Tien essays werden uiteindelijk geselecteerd voor de publicatie 'De weg naar succes'.

Prestatiedruk

Opvallend in de essays is dat de studenten succes duidelijk niet alleen definieren als een iets persoonlijks. Volgens student Matthijs Lok is succes 'het vergaren van een positie waarmee je - met de middelen die tot jouw beschikking staan - de wereld een beetje beter kunt maken'. Student Bedrijfskunde én Social Work, Doortje Koster, wil zelfs helemaal af van 'de maakbaarheidsgedachte van het eigen succes'. Die draagt naar haar mening alleen maar bij aan een ongezonde prestatiedruk die door tal van Nederlanders wordt ervaren. Zij ziet meer in een masterclass die zich expliciet richt op het creëren van een succesvolle samenleving in plaats van een succesvol individu.

Tevreden

Maar volgens Huib de Jong, die in zijn rol als voorzitter van het College van Bestuur van de HvA de geselecteerde studenten ook mocht toespreken, gaat succesvol zijn vooral om 'tevreden zijn met jezelf'. Iets waar student Matthias Reijnders zich in zijn essay graag bij aansluit. Hij beschrijft hoe hij eerder dit jaar een vriend verloor door zelfdoding, uitgerekend op de dag nadat hij met diezelfde vriend nog had gelachen en gedronken in een café. Die ervaring deed hem beseffen dat succes niet altijd draait om het beeld dat je van je zelf vormt naar de buitenwereld, maar dat de weg naar succes vooral moet leiden naar één eindbestemming: tevredenheid.