Hogeschool van Amsterdam

Freke Heideman Docent van het Jaar 2016

7 apr 2016 21:27 | Afdeling Communicatie

Het juryrapport van de ASVA Studentenunie liegt er niet om: ‘Studenten van de opleiding tot Leraar Biologie zien Freke Heideman als voorbeelddocent. Zij hopen later met hetzelfde gemak en gelijke passie plaats te nemen voor het bord.’ Tijdens de HvA Onderwijsconferentie op 7 april in Carré werd zij uitgeroepen als winnaar van de Docent van het Jaar Verkiezingen.

Freke werkt sinds augustus 2014 bij de faculteit Onderwijs en Opvoeding als docent bij de opleiding Leraar Biologie. Sinds januari 2015 is zij ook coördinator van de opleiding. Met haar speech op het podium in Carré weet ze vele collega’s te raken:

'Ik werk nu twee jaar bij de HvA en het voelt alsof ik ben geland. Ik heb ontzettend veel plezier in het opleiden van docenten in de dop. Elke dag vragen we ons af hoe we van onze studenten goede docenten maken. En hoe wij hen als docent het goede voorbeeld kunnen geven. Dat is best een flinke taak. Je leert ze niet alleen alles over biologie, je leert ze ook hoe ze een goede les in elkaar zetten. En je moet zelf altijd die docent zijn waarvan jij wilt dat zij het ook worden!’

Freke Heideman mag een jaar lang de titel ‘Docent van het jaar’ dragen. Rector Huib de Jong overhandigt haar een cheque ter waarde van € 2000,-. Daar heeft ze al een bestemming voor: ‘Wij biologen geloven heilig in een goed ingerichte werkruimte. Vorig jaar is het aquarium in ons gebouw wegbezuinigd, ik wil dat graag weer terugbrengen.’

Freke’s collega’s zijn trots op haar. Krap een uur na de bekendmaking is haar kamer versierd door collega’s met ballonnen en een  vlaggenlijn, met kreten als 'held' en  ‘je aanstekelijke enthousiasme en grote vakkennis zijn terecht allesbehalve onopgemerkt gebleven'.

De Docent van het Jaar Verkiezingen zijn dit jaar voor de zevende keer georganiseerd door ASVA Studentenunie en de HvA. Dit jaar brachten maar liefst 5757 studenten hun stem uit, een record. De tweede prijs gaat dit jaar naar Hendrik Jan Walrave (faculteit Maatschappij en Recht). Fabian Broers  (faculteit Bewegen, Sport en Voeding) krijgt de derde prijs.