Hogeschool van Amsterdam

Student Product Design ontwikkelt afvaldriewieler voor Afrika

HvA-Student Arjen Reinders ontwikkelt driewieler voor goed doel Cycling out of Poverty (CooP-Africa).

8 jul 2014 09:00 | Afdeling Communicatie

Arjen is vierdejaarsstudent Product Design en ontwikkelde de driewieler om bij te dragen aan een zelfvoorzienend afvalmanagementsysteem met fietsen in Oeganda, Burkina Faso en Kenia; Bike2Clean. De driewielers worden gebruikt om vuilnis mee op te halen en worden geproduceerd in de werkplaats van een partnerorganisatie van CooP-Africa; BSPW.

Training en begeleiding bij productie

Arjen heeft eerder als vrijwilliger in Kenia een driewielerproductie opgestart en begeleidde en trainde de mensen van BSPW bij de productie van de driewielers. Dit project is niet alleen goed voor de lokale werkgelegenheid en zelfredzaamheid, maar draagt ook bij aan duurzaamheid aangezien het afval wordt gescheiden en gerecycled.

Private afvalinzamelers en recycling bedrijven in Oeganda, Burkina Faso en Kenia zamelen afval van huishoudens in met de bakfietsen. In sommige gevallen wordt het aan fabrieken verkocht of zelf gerecycled tot een nieuw eindproduct (zoals compost, souvenirs, plastic stoelen en tafels, methaangas etc.). Met de inkomsten uit de verkoop van het afval en de nieuwe eindproducten kan de jeugd die het werk doet worden betaald en de fietsen worden onderhouden.

In september start een andere student Product Design met het ontwerpen van een unisex fietsframe voor CooP-Africa. Arjen is momenteel bezig met de ontwikkeling van een nieuw product voor zijn afstudeerproject bij bij bedrijf Blackstarbikes. De HvA wenst hem veel succes met afstuderen!