Centre of Expertise Urban Vitality

MPS Spierbehoud studie

Project

Als mensen met overgewicht willen afvallen, dan willen ze minder vet overhouden. De spiermassa zal echter ook afnemen en dat is niet goed, zeker niet voor ouderen. In dit project werd onderzocht of een eiwitsupplement tijdens het afvallen kan helpen om spiermassa te behouden.

Doel onderzoek

In deze studie onderzochten we of een eiwitsupplement de spiermassa, spierkracht en lichamelijk functioneren helpt behouden of verbeteren tijdens afvallen bij ouderen (55+) met ernstig overgewicht.

Methode

Alle 80 deelnemers kregen een individueel voedingsadvies met voedingsbegeleiding gedurende 13 weken. Daarnaast namen alle deelnemers deel aan een krachttrainingsprogramma 3x per week in ClubWest. De helft van de mensen kreeg een eiwitsupplement en de andere helft een placebo supplement. Bij alle deelnemers hebben we de spiermassa, spierkracht en het lichamelijk functioneren gemeten. Lichamelijk functioneren klinkt ingewikkeld, maar is het niet: dit zijn testen als ‘hoe goed kan iemand uit een stoel opstaan?’ en ‘hoe lang doet iemand erover om 400m te wandelen?’.

Resultaten

Het project is uitgevoerd in 2011-2013. Uit deze studie bleek dat het eiwitsupplement (ook verrijkt met o.a. leucine en vitamine D) in vergelijking met het controle supplement de spiermassa behield bij ouderen met obesitas tijdens een gewichtsverliesprogramma met krachttraining. Het verschil tussen beide groepen was ongeveer een kilo spier. Op het ESPEN congres 2013 in Leipzig werd het abstract als een van de beste geselecteerd voor een ‘oral communication’. Deze studie is inmiddels gepubliceerd in het februari 2015 nummer van American Journal of Clinical Nutrition . Tevens verscheen een Editorial van Gordon Smith en Bettina Mittendorfer, een ingezonden brief naar aanleiding van het artikel en een respons van de auteurs hierop. Verder verscheen er een persbericht van de AJCN.

Het onderzoeksteam

Het team van dit project bestaat uit docent Amely Verreijen, Voedingslab coördinator Susanne van der Plas, projectmedewerker Tarana Haarsma en lector Peter Weijs. Daarnaast heeft een team van ongeveer dertig enthousiaste studenten in het kader van hun stage en/of afstuderen meegewerkt aan de voorbereiding en uitvoering van het project. Zij hebben de werving en de metingen uitgevoerd en hebben – onder begeleiding van een diëtist – ook de voedingsbegeleiding van de deelnemers verzorgd. Verder is het project uitgevoerd in samenwerking met Nutricia/Danone Research, fysiotherapie praktijk ManualFysion, diëtetiekpraktijk Vialente, studiearts Minse de Bos-Kuil en trainers van Club West.

Meer informatie: Amely Verreijen, a.verreijen@hva.nl

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Bewegen, Sport en Voeding 8 november 2019

Project Info

Startdatum 01 jan 2011
Einddatum 01 jan 2013