Centre of Expertise Urban Vitality

Rugpijn en plasklachten bij mannen?

Klachten in het dagelijks leven.

Project

Rugpijn én plasklachten: het lijkt een vreemde combinatie. Toch komt het vaak voor, ook bij mannen. Rugpijn kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, moeite met werk of sport. Plasklachten kunnen net zo hinderlijk zijn. Denk aan pijn bij het plassen, moeite met het ophouden van urine of in de nacht meerdere keren uit bed moeten. Helaas weten we niet of mannen met beide problemen hier dagelijks meer hinder van ondervinden dan mannen die alleen plasklachten of rugpijn hebben. Daarom doen de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit er onderzoek naar om de zorg voor deze mannen te verbeteren.

Vragenlijst

We vragen mannen met rugpijn en/of plasklachten, ouder dan 40 jaar om een vragenlijst in te vullen. De antwoorden geven inzichten in hoe mannen met rugpijn verschillen van mannen met plasklachten en mannen die beide klachten ervaren.

De vragenlijst gaat over de mate van rugpijn en plasklachten, demografische gegevens en mentaal en fysiek welbevinden. Fysiek functioneren, aanwezigheid van andere aandoeningen of ziektes en slaapkwaliteit. En over de aanwezigheid van depressie, stress of angst.

Meedoen

Met dit onderzoek kun je alleen meedoen nadat je een flyer van je huisarts of fysiotherapeut hebt ontvangen met een link naar het onderzoek.

Informatie en toestemmingsverklaring

Voorafgaand aan de vragenlijst krijg je informatie aangeboden over de vragenlijst, het doel van de studie en over de verzameling, het gebruik en de bewaring van je gegevens. Lees meer in de informatiebrief en toestemmingsverklaring (informatie volgt).

Meer weten en contact

Heb je vragen over dit onderzoek? Of wil je meer weten over de toestemmingsverklaring? Neem contact op met de onderzoekers via Tom Vredeveld: t.vredeveld@hva.nl.

Resultaten

De resultaten van de studie worden na afloop op deze pagina gepubliceerd.

25 februari 2022

Project Info

Startdatum 25 feb
Einddatum 31 dec

Contact