Centre of Expertise Urban Vitality

SPLASH-studie: Rugpijn én plasklachten bij mannen?

Klachten in het dagelijks leven.

Project

Rugpijn én plasklachten: het lijkt een vreemde combinatie. Toch komt het vaak voor, ook bij mannen. Rugpijn kan leiden tot beperkingen in het dagelijks leven, moeite met werk of sport. Plasklachten kunnen net zo hinderlijk zijn. Denk aan pijn bij het plassen, moeite met het ophouden van urine of 's nachts meerdere keren uit bed moeten. Helaas weten we niet of mannen met beide problemen hier dagelijks meer hinder van ondervinden dan mannen met alleen plasklachten of rugpijn. Daarom onderzoeken de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit hoe zij de zorg voor deze mannen kunnen verbeteren.

Vragenlijst

We vragen mannen met rugpijn en/of plasklachten, ouder dan 40 jaar om een vragenlijst in te vullen. De antwoorden geven inzicht in hoe mannen met rugpijn verschillen van mannen met plasklachten en mannen die beide klachten ervaren.

Onderwerpen vragenlijst

  • mate van rugpijn en plasklachten
  • demografische gegevens
  • mentaal en fysiek welbevinden
  • fysiek functioneren
  • aanwezigheid van andere aandoeningen of ziektes
  • slaapkwaliteit
  • aanwezigheid van depressie, stress of angst

Informatie en toestemmingsverklaring

In onderstaande informatiebrief leest u meer over de vragenlijst en het doel van de studie. Ook leggen we uit hoe we uw gegevens gebruiken en bewaren en hoe u daar toestemming voor geeft met de toestemmingsverklaring.

Deelname onderzoek

Bent u een man van 40 jaar of ouder? Heeft u last van rugpijn en/of plasklachten? Dan stellen wij het enorm op prijs als u de tijd neemt om de vragenlijst in te vullen. Daarmee neemt u deel aan dit onderzoek en helpt u de behandeling van rugpijn en plasklachten vooruit!

U kunt op 2 manieren deelnemen aan dit onderzoek:

  1. U heeft een flyer van uw huisarts, fysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut ontvangen. Scan dan de QR-code die op de flyer staat. Deze verwijst u door naar de vragenlijst.
  2. U bent op andere wijze gewezen op dit onderzoek, bijvoorbeeld door kennissen of een advertentie. Klik dan op de knop hieronder om naar de vragenlijst te gaan.

Meer weten en contact

Heeft u vragen over dit onderzoek? Of wilt u meer weten over de toestemmingsverklaring? Neem contact op met de onderzoekers van dit project:

Tom Vredeveld
Uitvoerend onderzoeker Hogeschool van Amsterdam

Mail: t.vredeveld@hva.nl
Bel: 06 211 55 901

Dr. S.P.J. Ramaekers
Onderzoeker Hogeschool van Amsterdam
Mail: s.p.j.ramaekers@hva.nl
Prof. Dr. A.L. Pool-Goudzwaard
Coördinerend onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam
Mail: a.l.goudzwaard@vu.nl
Prof. Dr. M.W. Coppieters Mail: m.coppieters@vu.nl

Resultaten

De resultaten van de studie worden na afloop op deze pagina gepubliceerd.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 2 december 2022

Project Info

Startdatum 25 feb 2022
Einddatum 01 jan 2024

Contact