Centre of Expertise Urban Vitality

Move(F)it NXT

Het gebruik van activity trackers bij middelbare scholieren (14-15 jaar)

Project

Helpt de activity tracker Fitbit jongeren bewust te maken van hun gezondheid? Activity trackers monitoren het beweeggedrag en geven hier feedback over. Er is nog te weinig bekend of dit het bewustzijn van een gezonde leefstijl en het beweeggedrag stimuleert. Met dit onderzoeksproject onder jongeren onderzoekt het lectoraat wat de activity tracker Fitbit teweegbrengt en welke factoren hierbij een rol spelen. Tijdens het onderzoek vergelijkt men het opleidingsniveau, verschil tussen wel of geen competitieverband en de resultaten van het voorgaande onderzoek Move(F)it bij volwassenen.

Move(F)it NXT is het vervolg project van Move(F)it. Tijdens dit project worden jongeren (14-15 jaar) onderzocht in plaats van volwassenen. Twee VMBO scholen en twee HAVO/VWO scholen worden geselecteerd om hieraan mee te doen.

Doelstelling

Onderzocht wordt of activity trackers een extra steun zijn in het motiveren van jongeren om te bewegen en gezonder met hun leefstijl om te gaan.

Methode

Vier klassen worden geselecteerd. Twee VMBO klassen en twee HAVO/VWO klassen. Per klas 20 personen. Een VMBO en een HAVO/VWO klas gaan in competitieverband aan de slag met de Fitbit en de andere klassen doen het zonder competitie. Per groep krijgen zij twee gesprekken van een uur, één gesprek voor het dragen van de Fitbit en het andere gesprek erna. En daarnaast een eenmalige bijeenkomst over de werking van de Fitbit en het gebruik. De leerlingen zijn verplicht de Fitbit twee maanden te dragen.

Het stagebureau van de ALO zal in dit onderzoek helpen werven voor deelnemende scholen.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 4 december 2018

Project Info

Startdatum 01 sep 2017
Einddatum 31 dec 2017

Contact

Elvera Overdevest