Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Urban Technology biedt oplossingen voor klimaatbestendige stad

1 jun 2016 16:02 | Faculteit Techniek

Juli 2014, een extreme bui in Amsterdam: de A10 wordt deels afgesloten, vluchten op Schiphol worden geannuleerd en straten lopen onder. In korte tijd valt 50-90 mm in Amsterdam en maar liefst 181 mm in Alphen aan de Rijn. Extreme buien worden steeds vaker verwacht en hebben vaak geldschade tot gevolg van vele miljoenen euro. De hittegolf in Nederland zorgde vorig jaar voor 300 dodelijke slachtoffers in slechts enkele dagen tijd. Toch is de klimaatbestendige inrichting van de straat nog geen gangbare praktijk. HvA-onderzoekers laten zien hoe dit relatief eenvoudig kan, en dat het niet meer hoeft te kosten dan een traditionele herinrichting.

Voorbeeldenboek Urban Technology: 'voor hetzelfde geld klimaatbestendig'

Klimaatverandering betekent meer hitte, extreme neerslag en droogte, met meer overlast, schade en veiligheidsrisico’s tot gevolg. En ondanks het feit dat de bewustzijn groeit en er wel al pilotprojecten plaatsvinden, wordt het nog niet overal meegenomen in de inrichting van de straat. Onderzoekers van onderzoeksprogramma Urban Technology publiceerden onlangs een boek met praktische voorbeelden voor verschillende straattypen. Neem hoogbouw, waar nu enorme groene ruimte tussen ligt: daar kunnen wadi's (beplante greppels met een doorlatende bodem) ingelegd worden. Ook effectief: meer 'bergruimte' in straten, waarin water na hevige regenbuien wordt opgevangen.

Kennis inzetten in de praktijk

Er is inmiddels veel kennis opgebouwd over de mogelijkheden om een straat, wijk en uiteindelijk een stad klimaatbestendiger te maken. Voor de komende jaren is het de uitdaging voor gemeenten om de stap te maken van pilotfase naar de praktijk. Idealiter betekent dit dat bij iedere ruimtelijke ontwikkeling, zoals de herinrichting van een straat, de renovatie van een gebouw of het bouwen van nieuwe woningen of kantoren, de vraag gesteld moet worden of en hoe daarbij rekening is te houden met een extremer klimaat.

Meer over het onderzoek Klimaatbestendige Stad

Bekijk het voorbeeldenboek