Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

HvA-alumnus Tom Godthelp wint ENCI Studieprijs 2014

24 nov 2014 11:29 | Afdeling Communicatie

Oud-student Bouwkunde Tom Godthelp won vorige week de ENCI Studieprijs 2014, een prijs voor een afstudeerproject waarin het materiaal beton een prominente rol speelt. En een project dat blijk geeft van goed inzicht, diepgang en originaliteit.

Veel panden die voor de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, zijn nu aan het verzakken. Deze panden zijn op houten palen gebouwd, die in de loop van de jaren aangetast raken. Vaak gaat het om monumentale panden waarvoor sloop geen optie is. Zo ook het pand op de Amsterdamse Leidsegracht dat Tom voor zijn afstudeeropdracht heeft bestudeerd. De fundering van dit pand moest hersteld worden.

Kostbaar handwerk

Tom was tijdens zijn afstudeerstage al veel bezig met funderingsherstel en kwam voor dit pand met een originele oplossing: staalvezels. ‘In betonwapening zit veel handwerk,’ vertelt Tom. ‘Losse wapeningstaven moeten met de hand aan elkaar worden gevlochten en dat is kostbaar. Ik ging op zoek naar een alternatief dat kostenbesparend is, maar ook voldoet aan de eisen die de overheid aan funderingen stelt.’

Berekeningen maken

Als alternatief voor het ‘vlechten’ bedacht Tom dat men in de fabriek al staalvezels met een bepaalde vorm en eigenschap aan het beton zou kunnen toevoegen. Maar gebruik je alleen vezels, dan wordt het beton erg dik waardoor er weer extra kosten gemaakt moeten worden om het te verwerken. Er moet dan bijvoorbeeld veel, vaak vervuilde, grond onder de huidige vloer worden uitgegraven’. Tom rekende meerdere scenario’s uit en kwam op een oplossing waarbij zowel losse wapeningstaven als staalvezels worden gebruikt.

Amsterdam-Centrum is startklaar

Tom: ‘Mijn staalvezeloplossing is nu nog niet goedkoper dan de gebruikelijke variant, maar de verwachting is dat dit wel gaat gebeuren. Ik heb ook meteen een omgevingsvergunning van stadsdeel Amsterdam Centrum geregeld tijdens mijn afstuderen. Want de overheid stelt strenge eisen aan draagconstructies, je moet wel kunnen aantonen dat deze solide zijn. Sinds kort is er ook een fabriek in Amsterdam die deze betonsoort maakt. Amsterdam Centrum is dus startklaar om straks met dit staalvezelbeton te werken’.

De ENCI-studieprijs

Tom ontving de eerste prijs in de categorie Hogescholen en een geldprijs van € 750,-Voor zijn afstudeeropdracht kreeg hij een 9. Inmiddels volgt Tom een schakelprogramma om door te kunnen stromen naar de Master Structural Design aan de TU in Eindhoven.

Meer lezen: http://www.encistudieprijs.nl/