Hogeschool van Amsterdam

Urban Governance and Social Innovation

Eyeopeners in Zuidoost

24 jun 2013 15:12 | BOOT

Tiffany Reussing en Marlijn Disveld verzorgen Het Juridisch Spreekuur en het Algemeen Maatschappelijk Spreekuur in BOOT Zuidoost. Zij delen graag hun ervaringen van het afgelopen jaar.

Op maandag kunnen buurtbewoners terecht bij Marlijn voor het Algemeen Maatschappelijk Spreekuur. Daar worden cliënten geholpen met uiteenlopende maatschappelijke vragen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, de thuissituatie & opvoeding, wonen, werk & opleiding en rondom de administratie & financiën. Iedereen met een behoefte naar maatschappelijke ondersteuning is welkom bij het spreekuur.

Op woensdag en donderdag verzorgt Tiffany Het Juridisch Spreekuur. Hier worden vragen behandeld met betrekking tot het juridisch aspect, huisvestiging, arbeid en inkomen, consumentenrechten en belastingen. De zaken zijn vaak erg uiteenlopend. Veel buurtbewoners kwamen het afgelopen jaar langs met vragen op het gebied van belastingen of bezwaarschriften.

Ook hebben Tiffany en Marlijn een aantal eyeopeners gehad gedurende hun stageperiode. Voor Marlijn was dit om te leren op je handen te zitten, maar toch de vinger aan de pols te houden. Op het begin van haar stage was ze geneigd de taken van de buurtbewoners over te nemen. Echter is het belangrijk om de zelfredzaamheid van de klant te vergroten. Het is immers de bedoeling dat de klant het straks zelf kan. Tiffany haar eyeopener blijkt dat de empowerment van de buurtbewoners niet zo groot is als zij had verwacht.