Quarantainetips Urban Technology

Van video’s over elektrisch rijden tot leestips over upcycling en het veranderende klimaat.

26 mrt 2020 13:18 | Urban Technology

Heb je je favoriete podcasts inmiddels voor een tweede keer geluisterd? En maak je volledig gebruik van de sociale quarantaine om de onaangetaste boeken uit je boekenkast nu eindelijk te lezen? We kunnen begrijpen dat je daar inmiddels al doorheen bent. Daarom geven we je in deze tijden van sociale isolatie graag extra lees-, luister- en kijktips uit het Urban Technology-archief.

Boeken

De circulaire economie is hot, en zeker ook happening. De HvA onderzocht nieuwe mogelijkheden om afgedankt textiel te recyclen en upcyclen door het te combineren met biobased plastics (kunststoffen gemaakt uit herwinbare grondstoffen). Daarmee ontstond het boek Recurf-UP! . Lees en raak geïnspireerd door de innovatieve mogelijkheden van circulair ontwerpen en ondernemen.

Wil je meer weten over de toekomst van elektrisch rijden, nu de aanschaf van deze duurzame wagens een exponentiële groei meemaakt? Rick Wolbertus, onderzoeker HvA, is recent gepromoveerd op het laadgedrag van elektrische rijders in Nederland. En zijn bijdrage (Plug-in (Hybrid) Electric Vehicle Adoption in the Netherlands: Lessons Learned ) aan het boek Who’s Driving Electric Cars: Understanding Consumer Adoption and Use of Plug-in Electric Cars is nog recenter beschikbaar gekomen. Kom in dit boek meer te weten over de elektrische en hybride markt, en kom toekomstbestendig quarantaine uit.

Video’s

Is de huidige horecalogistiek nog wel van deze tijd? Amsterdam ervaart overlast door het vele, inefficiënte vrachtverkeer door de binnenstad. Kades en bruggen kunnen het niet meer aan, de CO2-uitstoot neemt erdoor toe en de terrassen staan steeds voller met busjes. HvA-onderzoeker Kees-Willem Rademakers en lector Walther Ploos van Amstel presenteerden in januari op Horecava , de vakbeurs voor professionals in de foodservicebranche, hoe die beter kan én moet. Welke slimme technologieën zijn de oplossing?

We blijven nog even bij vervoer. Specifiek: de inzet van elektrisch vervoer voor servicelogistiek. Denk aan bestelauto’s voor installatie-, reparatie- en onderhoudswerkzaamheden, die een kwart van het vervoer in Nederland beslaan. Met welke logistieke concepten, laadstrategieën en gedragsinterventies is elektrisch vervoer ook voor servicebedrijven te realiseren? De video’s van project Gas op Elektrisch geven een duidelijk beeld van het probleem, inclusief innovatieve aanpakken en oplossingen.

Podcast

Een ‘tuiny forest’ (lees: mini-bos in je achtertuin), het is één van de maatregelen tegen hittestress in steden. Maar hoe maak je een hele stad klimaatbestendig? Wat doet de overheid en wat kan je zelf doen? Je hoort het in de podcast Een ander klimaat in steden en dorpen met Lisette Klok, HvA-onderzoeker Klimaatbestendige Stad, en Ed Anker, wethouder gemeente Zwolle.

(Long)reads

Het World Economic Forum heeft een rapport over stadslogistiek uitgebracht, met innovatieve oplossingen om uitstoot, opstoppingen en leveringskosten te verminderen voor de ‘last-mile’ in stedelijke ruimtes. Walther Ploos van Amstel, lector City Logistiek van de HvA, heeft hieraan bijgedragen. Net als onze burgermeester van Amsterdam! Lees daarna ook Aan de slag met duurzame bevoorrading , een verslag van vijf jaar onderzoek en realisatie van facilitaire logistiek bij UvA-HvA, met als impact: minder voertuigkilometers, meer elektrisch vervoer en efficiëntere ontvangst van goederen. Door Susanne Balm, projectleider duurzame logistiek aan de HvA.

Hoe gaan we de komende jaren om met de verwachte extreme weersomstandigheden? Van veel regenval tot hete zomers, het zal steeds gebruikelijker worden. Lees over de eerste bevindingen in het Europees verkoelingsproject Cool Towns , met maatregelen om hittestress aan te pakken. Maar wat te doen met water, om beter te anticiperen op extreme neerslag zoals in begin 2020? De publicatiereeks van HvA informeert je verder.

De komende weken of maanden mogen we in Amsterdam helaas niet meer genieten van Ajax, de wedstrijden zijn afgelast. Maar om toch in de sferen van de voetbalclub te blijven, bevelen we de publicatie A second life of a stadium seat aan! Wanneer jij binnenkort weer als supporter mag zitten op de stoelen van Johan Cruijff Arena, dan weet jij dat de oude stoeltjes ge-upcycled zijn tot nieuwe producten, zoals designmeubels. Misschien heb jij er wel een in huis?