Organisch afval slim benutten met gebruiksvriendelijke tool

Studenten werken aan gebruikersomgeving tool voor duidelijke impact afvalsystemen

12 feb 2020 13:37 | Urban Technology

Sinaasappelschillen, etensresten en theezakjes verdwijnen nu nog in de afvalbak en worden verbrand. Zonde, want dit organische afval kunnen we slim benutten. Voor energie bijvoorbeeld, of als compost. Team Re-StORe van HvA ontwikkelden een handige tool die bedrijven en gemeenten helpt om afval slimmer op te halen en te verwerken. Probleem: die tool ziet er nog onoverzichtelijk uit. En daar hielpen HvA-studenten van de opleiding Digital Design een handje bij.

Blij met het resultaat

‘De partners waren onder de indruk van de tool, maar vinden het meetsysteem en alle data in het oorspronkelijke Excel-bestand nog ingewikkeld’, zegt projectleider Maarten Mulder. ‘Dus zijn we aan de slag gegaan met een gebruiksvriendelijkere interface−de gebruikersomgeving van de tool. Daar hebben we de hulp van Digital Design-studenten van de HvA voor ingeschakeld.’ Mulder is erg blij met het resultaat: ‘De tool is een stuk aantrekkelijker geworden. De studenten hebben de behoeften van afvalbedrijven en gemeenten goed geïnterpreteerd en gevisualiseerd. Het is nog een prototype, maar we gebruiken het al bij presentaties en seminars om bij afvalbedrijven en gemeenten te laten zien waar het naartoe kan gaan.’

'Oude' meetsysteem als Excel-bestand

Intensieve samenwerking tussen studenten en partners

Masterstudenten werkten nauw samen met de bedrijven en gemeenten, door middel van interviews en testfases. ‘Al snel kwam bij de interviews naar voren dat er onduidelijkheid heerst over het verschil in impact van diverse afvalsystemen.’ Aldus Danique de Bies, masterstudent Digital Design. ‘Ze begrepen niet alle meetresultaten.’ Door de intensieve samenwerking werden de kansen en behoeften van de hele keten van inzameling, verwerking en verwaarding meer duidelijk. Waarbij de technische onderzoekers de financiële, ecologische en sociale cijfers verzamelden, zijn de studenten aan de slag gegaan met het visualiseren van de cijfers aan de hand van de behoeften. Hieruit is een nieuw digitaal ontwerp gekomen dat voor iedereen te begrijpen is.

Prototype tool - Impactcijfers op ecologisch, economisch en sociaal vlak (geen werkelijke cijfers)

De nieuwe interactieve tool

‘De tool is uiteindelijk een soort spel geworden. Met gevisualiseerde stappen in het proces van de verwerking van organisch afval, moet het meer uitnodigen om mee te werken. Zonder dat het zijn waarde verliest’, zegt Jasper Bunschoten, masterstudent Digital Design. ’Zo wordt het voor alle instanties mogelijk om met eigen data inzichtelijk te krijgen wat nieuwe afvalsystemen voor hun instelling en omgeving betekenen. Op economisch, ecologisch en sociaal vlak.’ Verschillende scenario’s kunnen direct naast elkaar gelegd en continu aangepast worden. Hierdoor ontstaat er een completer beeld van afvalsystemen in de stad, op welke plekken er in de keten verbetering mogelijk is en welke duurzame oplossingen passen bij de eigen buurt.

Prototype tool - Verschillende scenario’s naast elkaar (geen werkelijke cijfers)

Met dank aan masterstudenten HvA, Digital Design: Jasper Bunschoten, Danique de Bies, Alexandra Sykioti en Richard Lundquist.