Denken versus Doen

Interview met gedragswetenschapper Reint Jan Renes

21 nov 2019 16:05 | Faculteit Maatschappij en Recht

Een van de uitkomsten van de Vegamonitor dit jaar, is dat 40% van de Nederlanders denkt dat ze de komende vijf jaar minder vlees gaan eten. Vlees eten is niet meer van deze tijd, vindt bijna de helft van de ondervraagden en meer dan 60% is zich zelfs bewust van de impact die vlees eten heeft op het klimaat.

Met deze uitkomst, ga je er bijna automatisch vanuit dat er dan ook minder vlees gegeten wordt. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. ‘We overschatten onszelf vaak’, vertelt Reint Jan Renes, gedragswetenschapper en Lector Psychologie voor een Duurzame Stad bij de Hogeschool van Amsterdam. ‘We denken echt dat we het gaan doen, maar we weten onszelf daarbij steeds weer voor de gek te houden.