Hogeschool van Amsterdam

Beleving van kinderen onderzocht tijdens Museum Challenge

6 okt 2014 09:00 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Op 5 oktober heeft het lectoraat Crossmedia een Museum Challenge georganiseerd in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) te Leiden. Vanaf 11 oktober start daar een tentoonstelling over de IJstijd. In de Museum Challenge konden kinderen tussen de 5 en 12 jaar alvast hun eigen tentoonstelling over de IJstijd maken.

Het doel vanuit het lectoraat is om op deze wijze meer inzicht te krijgen in hoe kinderen een tentoonstelling zouden willen beleven en welke aspecten zij belangrijk achten bij deze beleving. De doelstelling maakt onderdeel uit van een groter geheel, dat onder het project Designing Experiencescapes (DES) valt.

In totaal hebben ongeveer 30 kinderen hun eigen tentoonstelling gemaakt tijdens de Museum Challenge. Elke tentoonstelling was uniek, maar er waren tevens veel overeenkomsten. Zo vonden bijna alle kinderen het belangrijk dat je, door de tentoonstelling te bezoeken, kon beleven hoe het was om door de IJstijd te lopen. In plaats van een ruimte waar objecten tentoongesteld zouden worden, moest het een wandeling door de IJstijd worden. Tijdens deze wandeling moest er veel te zien zijn: welke dieren er toen leefden, waar mensen woonden en hoe zij er toen uit zagen, maar er moest vooral ook veel te doen zijn. Van zelf speren maken tot grotten bezoeken en van botten opgraven tot botten in elkaar zetten als een skelet, het waren allemaal activiteiten die de kinderen hadden verwerkt in hun tentoonstelling.

De tentoonstelling moest, aldus de kinderen, van begin tot eind een belevenis zijn. Dit betekende ook dat de entree niet zomaar een ingang was, maar bijvoorbeeld een grote mond van een sabeltandtijger waar bezoekers doorheen moesten kruipen. Spannende activiteiten moesten gecombineerd worden met leerzame aspecten, want beide zijn volgens de kinderen belangrijk. Opvallend is dat veel van de dingen die kinderen hadden verzonnen, ook daadwerkelijk in de tentoonstelling te zien zullen zijn.

Zowel de HvA als RMO waren zeer tevreden over de dag zelf. Zo gaf Babette Bot, vrijwilliger educatie bij het museum en jurylid tijdens de Challenge, aan dat ze het erg leuk en interessant vond om te zien wat de kinderen hadden gemaakt. “De kinderen waren onwijs innovatief en wisten heel goed wat zij van een museumbezoek verlangden, hoewel je misschien soms kon afvragen in hoeverre hun eigen ideeën uit eigen behoeften voortkwamen of uit overtuiging van wat een museum ‘hoort’ te zijn. Ik denk dat daar ook kansen liggen voor musea en dit onderzoek!”

Op 10 oktober organiseert het lectoraat een soortgelijke sessie met volwassenen – hetzij in een ietwat ander jasje – tijdens het Museumcongres in Leeuwarden.