Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Invloed afschaffen basisbeurs

Project

Hoe is het om te studeren zonder basisbeurs? Dat gaan studenten ondervinden vanaf het schooljaar 2015-2016. Kunnen studenten met minder financiën vanaf 2016 nog zorgeloos studeren? Het hebben van minder financiën kan leiden tot stress.

Invloed van de basisbeurs op tijdsbesteding

Vanaf 2015 komen studenten niet meer in aanmerking voor een basisbeurs. Dit is een grote verandering en brengt veel onduidelijkheden met zich mee. Een van de vragen die leeft is: Welke invloed heeft een verandering in het stelsel op de tijdbesteding van studenten? Gaan ze meer werken of meer lenen? Het lectoraat Armoede en Participatie onderzoekt wat de invloed van het wel of niet hebben van een basisbeurs is op tijdbesteding van de studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Studenten die niet meer in aanraking komen voor een basisbeurs kunnen mogelijk genoodzaakt zijn (meer) te werken naast hun studie.

Een vergelijkend onderzoek

Het onderzoek is een vergelijkend onderzoek en richt zich op twee verschillende populaties. De eerste meting is onder eerstejaars voltijdstudenten van de HvA in het jaar 2014-2015. Deze studenten hebben in de meeste gevallen recht op de basisbeurs. De tweede meting is onder eerstejaars voltijdstudenten van de HvA in het jaar 2015-2016. Deze studenten hebben geen recht op de basisbeurs. Allebei de metingen worden in dezelfde periode, door middel van een vragenlijst uitgevoerd. Wij verwachten de resultaten van het onderzoek in de zomer van 2016 te kunnen publiceren.

21 december 2022

Project Info

Startdatum 01 jul 2015
Einddatum 15 jun 2016

Contact

Roeland van Geuns
Tamara Madern
Esmee Admiraal

Locatie

Muller-Lulofshuis (MLH) | Amstelcampus

Wibautstraat 5a

1091 GH Amsterdam

020 595 4900