Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Arbeidsmarktonderzoek alumni hbo-rechten

Project

Het lectoraat Legal Management voert een verdiepend arbeidsmarktonderzoek uit naar de arbeidsmarktpositie van alumni HBO-Rechten. In dit onderzoek is speciale aandacht is voor de ontwikkelingen op het gebied van functiedifferentiatie in de verschillende sectoren van de rechtspraktijk, zoals rechtspraak, overheid, advocatuur, notariaat en bedrijfsjuridische afdelingen.

Unieke samenwerking hogescholen

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Landelijk opleidingsoverleg HBO-Rechten, waarbij alle elf opleidingen HBO-Rechten, van Amsterdam tot Groningen, zijn aangesloten. Deze intensieve en gezamenlijke vorm van arbeidsmarktonderzoek is uniek voor het hoger beroepsonderwijs. Tijdens het sectoroverleg Hoger Economisch Onderwijs van de Vereniging Hogescholen in maart 2015 werd de werkwijze genoemd als een ´good practice´. De resultaten van het onderzoek worden aan het einde van dit jaar verwacht.

Onderwijstool juridische arbeidsmarkt

Het lectoraat Legal Management heeft de afgelopen jaren de ontwikkelingen binnen de juridische arbeidsmarkt onderzocht. Ontwikkelingen als functiedifferentiatie, dejuridisering en digitalisering. Dit resultaten van dit onderzoek zijn i.s.m. Sdu Uitgevers gepubliceerd in de onderwijstool Atlas van de Rechtspraktijk. Deze tool is toegankelijk voor studenten en docenten van deelnemende opleidingen via www.atlasrechtspraktijk.nl.

Arbeidsmarktpositie alumni

In 2013-2014 verrichte het lectoraat een onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van alumni van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. De resultaten zijn gepubliceerd in het rapport “ SJD in Beweging. Een onderzoek naar de arbeidsmarkt voor Sociaal-Juridische Dienstverleners”.

Contact

Kijk voor meer informatie over het lectoraat Legal Management op www.hva.nl/legalmanagement.

21 december 2022

Project Info

Startdatum 01 jun 2015
Einddatum 15 feb 2016

Contact

Locatie

Wibauthuis (WBH) | Amstelcampus

Wibautstraat 3b

1091 GH Amsterdam

020 595 4955