Kenniscentrum Techniek

Energie opwekken met esthetische zonnepanelen aan gevel (Dutch Solar Design)

Project Dutch Solar Design ontwikkelt gevelelementen die er mooi uitzien en ook zonlicht omzetten in duurzame energie

Project

Veel steden zullen in de nabije toekomst overstappen van gas naar duurzame energie. Hiermee groeit de behoefte aan duurzame energie. Zonnepanelen kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Maar als het aantal zonnepanelen blijft groeien, dan zullen ze steeds meer zichtbaar worden op straat. Dit leidt tot weerstand, want veel mensen vinden ze niet mooi. Daarom ontwikkelt Dutch Solar Design zonnepanelen met kleurenpatronen. De panelen kunnen op gevels van gebouwen worden bevestigd. Zo wil Dutch Solar Design de acceptatie van zonnepanelen in de openbare ruimte bevorderen.

Zonnepanelen met kleurenpatronen in openbare ruimte

Het paneel dat Dutch Solar Design (DSD) ontwikkelt is in eerste instantie bedoeld als een mooi gevelelement. Daarnaast zet het paneel ook zonlicht om in energie. Met de panelen van DSD kunnen architecten in de openbare ruimte experimenteren.

DSD ontwikkelt een techniek die een duurzame kleurenafbeelding integreert in een zonnepaneel die aan gevel kan hangen. De zonnecellen worden bedrukt met kleine puntjes in de gewenste kleur. Voor elke afbeelding wordt een uniek algoritme gemaakt. Het algoritme bepaalt de optimale verhouding tussen minimale bedekking van het oppervlak en een maximaal optisch effect. Daardoor verliezen de zonnecellen maar 20 procent rendement.

Van ontwerp tot toepassing op de gevel

DSD is een samenwerkingsproject van verschillende Nederlandse partijen. Elke partij draagt expertise bij aan het project.

Het architectenbureau UNStudio ontwikkelt het algoritme. Ook ontwerpen zij de toepassing van de gevelelementen in de openbare ruimte. De drukker TS Visuals onderzoekt de printtechnieken en gevelbouwer Aldowa zorgt voor de ophanging. Verschillende kennis- en onderzoeksinstellingen, waaronder ECN , testen de panelen en doen marktonderzoek.

De HvA begeleidt diverse studentengroepen die onderzoek doen naar de toepassing van de panelen op gevels. Zij analyseren vragen zoals:

  • Hoe komt de energie die door het paneel opgewekt wordt uiteindelijk terecht in het stopcontact?
  • Hoe kunnen de panelen gebruikt worden bij renovatieprojecten?

Het project DSD ontwikkelt de eerste casus waarmee de mogelijkheden van het esthetische zonnepaneel in de openbare ruimte aangetoond kunnen worden.

Grootschalige acceptatie in de stad

Het paneel van DSD bouwt voort op bestaand onderzoek naar esthetische zonnepanelen aan de gevel. DSD experimenteert met kleur en met patronen. Het paneel wordt daardoor beschikbaar voor een grote groep gebruikers. Zonnepanelen met een baksteenprint zijn bijvoorbeeld geschikt om te gebruiken voor stadsgevels. DSD wil:

  • zonnepanelen op gevels plaatsen;
  • de openbare ruimte aantrekkelijk houden;
  • meer duurzame energie opwekken in de stad.

Met het paneel draagt DSD bij aan landelijke, Europese en wereldwijde ambities om een energieneutrale samenleving te creëren.

Contact

Neem voor meer informatie contact op met Renée Heller, projectleider DSD.

Samenwerking

DSD is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, ECN, UNStudio, Design Innovation Group, TS Visuals en Aldowa. Het project wordt gefinancierd door TKI.

Gepubliceerd door  Urban Technology 27 oktober 2022

Project Info

Startdatum 01 jan 2017
Einddatum 31 dec 2018

Contact