Kenniscentrum Techniek

REALCOOL

Really Cooling Water Bodies in Cities

Project

Veel stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en lokale overheden werken momenteel aan de aanpassing van steden aan klimaatverandering: klimaatadaptatie. In veel landen zijn ze zelfs verplicht dit te doen door politieke beslissingen. In Nederland is dit het Nederlandse Deltaprogramma

De meest prominente klimaatverandering gerelateerd aan maatschappelijke problemen worden veroorzaakt door stedelijke hitte, neerslagextremen en droogte, waardoor schadekosten van miljarden euro’s kunnen ontstaan. Om problemen met hitte in steden te verminderen en extreme hoeveelheden regenwater te kunnen bergen, stellen stedenbouwkundige professionals vaak voor om meer waterlichamen te realiseren in de stedelijke buitenruimte, in de overtuiging dat water de omgeving verkoelt. Echter, uit recent onderzoek blijkt dat water niet altijd verkoeling geeft en in sommige situaties zelfs een bron van warmte kan zijn. Desondanks zijn er ook aanwijzingen dat het wel mogelijk is om waterlichamen te ontwerpen die de omgeving kunnen verkoelen. Het is belangrijk dat stedenbouwkundige professionals hier weet van hebben en begrijpen hoe zij stedelijk water zo kunnen ontwerpen dat het verkoeling geeft tijdens hete dagen. In dit project werken we daarom aan nieuwe ontwerpprototypes van watervormen in de stad die bijdragen aan verkoeling en een positieve invloed hebben op de thermische sensatie van de stedelijke omgeving.

Artikel "Hoe verkoelend is water nu echt?"

In juni 2018 verscheen in magazine “Klimaatadaptatie: Praktijkgerichte Oplossingen” van de Vereniging Stadswerk Nederland en Stichting RIONED Stadwerk een artikel waarin resultaten van REALCOOL zijn beschreven.

Download het magazine

Doel van het project is om nieuwe ontwerpprototypes van watervormen in de stad te ontwerpen die bijdragen aan verkoeling en een positieve invloed hebben op de thermische sensatie van de stedelijke omgeving. Het resultaat van het project zijn prototypes van watervormen die gemakkelijk gebruikt kunnen worden door stedenbouwkundige professionals. De prototypes zullen niet alleen getest worden op hun verkoelend effect en hun effect op het microklimaat, maar ook op andere belangrijke aspecten, zoals esthetiek, kosten en functionaliteit. Dit zal de bruikbaarheid van de prototypes in praktische ontwerpprocessen verbeteren. De nieuwe prototypes zullen worden gevisualiseerd als 3D animaties van het stadsklimaat, die de dynamiek van de verkoeling laten zien.

Het project kent 2 onderzoekspartijen

En daarnaast zijn en gemeenten en professionals uit de praktijk die kennis gaan inbrengen en gaan toepassen:

  • Alterra
  • De Urbanisten
  • OKRA
  • TAUW
  • Gemeente Enschede
  • Gemeente Hoogeveen
  • Gemeente ’s-Hertogenbosch
  • Gemeente Utrecht

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over wat dit project u te bieden heeft, neem dan contact op met Lisette Klok of Jeroen Kluck.

Gepubliceerd door  Urban Technology 26 september 2023

Project Info

Startdatum 01 sep 2016
Einddatum 01 sep 2018

Contact

Lisette klok