Kenniscentrum Techniek

Circular Wood for the Neighbourhood (CW4N)

Hoe kun je hout dat vrijkomt bij woningrenovaties opnieuw gebruiken?

Project

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) onderzoekt samen met twee Amsterdamse woningcorporaties, TU Delft, TNO, Metabolic en bouwbedrijven hoe je gebruikt hout, dat vrijkomt bij woningrenovaties, een nieuw leven geeft. Daarbij zetten onderzoekers van de Digital Production Research Group robots in om circulair hergebruik van hout makkelijker en efficiënter te maken.

circulair hergebruik van hout

Alhoewel het gebruik van hout als duurzaam bouwmateriaal toeneemt, zien we oud hout uit bestaande gebouwen nog te vaak terug op de brandstapel. Zonde, want hout is een waardevol bouwmateriaal in een duurzame economie; het is een biobased grondstof. Hoe kunnen we gebruikt hout slimmer benutten? Om kansen voor circulair hergebruik te laten zien, gebruiken de onderzoekers in dit project het hout dan ook het liefst voor toepassingen voor de huurders van huizen die gerenoveerd worden. ‘Zo onderzoeken we de duurzaamheid van hergebruik van hout in de praktijk, om te leren welke toepassingen het verstandigste zijn’, vertelt Tony Schoen, projectmanager Circular Wood for the Neighbourhood’.

Hergebruik hout in de Robot Studio

Het onderzoek richt zich vooral op het ontwerpen en maken van nieuwe toepassingen van gebruikt hout. ‘Allereerst onderzoeken we hoeveel hout vrijkomt bij renovaties en wat de kwaliteit daarvan is’, vertelt Schoen over het werkproces. ‘Vervolgens gaan we met het hout uit één specifiek renovatieproject aan de slag in de Robot Studio van de HvA.’ Robots moeten het hout efficiënter schoon kunnen maken, door verf te verwijderen en verrotte delen te herkennen en vervolgens weg te zagen. Daarna verwijderen ze spijkers en andere metalen delen uit het hout. ‘De goede delen die overblijven, zetten we om in nieuwe producten voor renovatiewoningen. Denk aan deuren, kozijnen, maar ook eenvoudige wandpanelen’, vertelt Schoen. ‘De nieuwe toepassingen van gebruikt hout zijn bedoeld voor zowel binnen- als buitengebruik.’

Voor woningcorporaties en bouwbedrijven

Alle bevindingen zijn uiteindelijk terug te lezen in een publicatie gericht op woningcorporaties of bouwbedrijven die met hergebruik van hout aan de slag willen gaan. ‘Het is mooi om met corporaties samen te werken en ze te helpen in een tijd waarin die ook veel andere dingen aan hun hoofd hebben’, zegt Schoen. ‘Ze moeten bijvoorbeeld het woningtekort aanpakken en huizen klimaatneutraal krijgen. Het zou mooi zijn als dit project aan deze opgaven een bijdrage kan leveren. Daarnaast kan hergebruik van hout ook financiële voordelen opleveren.’

In samenwerking met onderwijs

Het project wordt uitgevoerd in de Robot Studio van de Digital Production Research Group. Er worden studenten van verschillende opleidingen betrokken bij het project, bijvoorbeeld het keuzevak Design through Making. Ook werken stagiaires en afstudeerders aan het project. Dat kunnen studenten Mechatronica of Engineering zijn, maar ook Bouwkunde.

Hoe die samenwerking eruitziet? Dat zie je in onderstaande video.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Circulair Ontwerpen & Ondernemen

De Digital Production Research Group is onderdeel van het lectoraat Circulair Ontwerpen & Ondernemen, van het Center of Expertise City Net Zero. CW4N is een belangrijk onderdeel voor de verdere ontwikkeling van de Digital Production Research Group, dat ook in een aantal andere projecten werkt aan hout (overkoepelend thema: Urban Wood Factory).

Partners CW4N

Partners zijn de woningcorporaties Ymere en Rochdale , hun co-makers Lenferink en Rutges (die de technische renovatiewerkzaamheden uitvoeren), de gemeente Amsterdam , Platform31 , Metabolic , TNO , TU Delft , GP Groot en Ter Steege . Het project is mede gefinancierd door Regieorgaan SIA (programma RAAK-Publiek ).

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Film van de stoel die van resthout is gemaakt

Contact

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Techniek 9 januari 2023

Project Info

circulair hergebruik van hout
Startdatum 01 apr 2020
Einddatum 01 jul 2022