Kenniscentrum Techniek

Design en business met reststoffen

Project

De transitie naar een circulaire economie vraagt om nieuwe ontwerpprincipes en business modellen die ervoor zorgen dat grondstoffen effectief en efficiënt worden gebruikt en afval wordt voorkomen. Maar wat doen we met alle bestaande producten die niet zijn ontworpen voor hergebruik of recycling en de reststromen die hiermee ontstaan?

Afgedankte producten bieden een waardevolle bron van materialen, onderdelen en halffabricaten die een tweede leven verdienen in een nieuwe toepassing. De vraag is hoe je met reststoffen ontwerpt en hoe je hiermee levensvatbare business modellen realiseert.

HvA onderzoeksprogramma Urban Technology doet onderzoek naar circulaire ontwerpprincipes en business modellen die een reststof als uitgangspunt nemen. Aan de hand van verschillende onderzoeksprojecten naar volgende levens voor bijvoorbeeld afgedankt textiel, hout, stadionstoelen en organische afval ontwikkelen we praktische tools en methoden voor ontwerpers en ondernemers.

Een eerste resultaat hiervan is de gids voor het ontwikkelen van reststof-gedreven business modellen die je hier kunt downloaden.

Resultaten van de onderzoeksprojecten die hieraan ten grondslag liggen zijn te downloaden op de volgende projectpagina’s:

3 november 2022

Project Info

Startdatum 01 jun 2017
Einddatum 01 jun 2018

Contact

Jeroen Kraaijenbrink