Kenniscentrum Techniek

Circl-Wood: circulair ontwerpen met afvalhout

Data-gedreven ontwerp- en productiemethoden voor hoogwaardige circulaire objecten

Project

Hoe kun je hoogwaardige producten ontwerpen van afvalhout; een reststroom met zeer uiteenlopende eigenschappen? Dat onderzoekt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) – samen met projectpartners Fijnhout en Nijboer – in het project Circl-Wood. Het onderzoeksteam ontwikkelt daarvoor een data-gedreven ontwerpmethode die rekening houdt met de kenmerken van het beschikbare hout.

Afvalhout is hout dat geen bestemming meer heeft, bijvoorbeeld omdat het overblijft bij de bouw van een woning of in een zagerij. Het is te waardevol om te verbranden, maar te complex om met de huidige ontwerp- en productiemethoden tot product te verwerken. Omdat het vaak een verzameling is van kleinere stukjes hout met verschillende kenmerken, zoals houtsoort en kleur. Daarom onderzoeken de HvA, de Amsterdamse Fijnhouthandel en Nijboer Interieur & Design nieuwe methoden die de ontwikkeling van hoogwaardige producten uit afvalhout wel mogelijk maken. Dat doen ze met behulp van numerieke ontwerpgereedschappen, ofwel computational design.

Data-gedreven ontwerpmethode

Het team zal een (software) ontwerptool ontwikkelen waarmee ze een object kan vormgeven en eenvoudig kan manipuleren. De kenmerken van het beschikbare hout (kleur, vorm, nerfrichting en houtsoort) worden daarbij gebruikt als ‘data’. Door deze data te integreren in de ontwerptool wordt het eenvoudiger om creatieve keuzes te maken en de houtdistributie over de gewenste vorm te optimaliseren. Daardoor kunnen unieke materiaaleffecten, zoals kleurpatronen, worden gegenereerd die specifiek zijn voor de initiële voorraad. Deze data-gedreven ontwerpmethode dient toepasbaar te zijn op een willekeurige batch hout die door robots is geïnventariseerd en gesorteerd.

Stoel van afvalhout

HvA-ligstoel

Het onderzoeksteam maakt in dit project gebruik van kennis uit een KIEM-project van de HvA uit 2018. In dat project werd een ligstoel van afvalhout gemaakt. Het team begon toen met een ontwerp en selecteerde daarna handmatig de stukken afvalhout om ze vervolgens op maat te zagen en te verbinden tot een omhullende vorm. Een robot scande de vorm 3D en freesde hem uit het afvalhout.

Stuk voor stuk stappen die nu worden geïntegreerd in het ontwerpproces. Daarmee laat het team zien hoe afvalhout een waardevolle reststroom kan worden, maar ook welke mogelijkheden het biedt op esthetisch vlak. Om dat zichtbaar te maken zal het team drie versies van de HvA-ligstoel voorstellen, elk gemaakt uit dezelfde resthoutvoorraad maar met een unieke materiaal lay-out en kleurpatronen. Als proof-of-concept sluiten zij het project af met een nieuwe stoel.

Stage en afstuderen

Het KIEM-CE project Circl-Wood valt onder het lectoraat Circulair Ontwerpen en Ondernemen, en de Digital Production Research Group (DPRG). Het project wordt geleid door Erno Langenberg en Daan Goedkoop. Aan de opdracht werken studenten mee van de leerroute Product Design. Stagiaires zijn fulltime bezig met deze opdracht, samen met onderzoekers in het Robot Lab.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 18 april 2024

Project Info

Startdatum 03 dec 2019
Einddatum 24 jul 2020

Contact

Erno Langenberg
Liselotte van Dijk