Kenniscentrum Techniek

Bioplastic4u: Keuzetool Bioplastics

Project

De keuzetool is ontwikkeld binnen het project Design Challenges with Biobased Plastics en is bedoeld om te kijken welk bioplastic het meest geschikt is voor je toepassing.

Deze tool is geschikt voor oriëntatie op uw specifieke toepassing en om een aantal materiaalopties te bepalen die getest kunnen worden. Aan de hand van 10 onderscheidende vragen wordt bepaald welke bioplastics geschikt zouden kunnen zijn. Er zijn ondertussen vele soorten en grades met verschillende additieven, om deze tool zo simpel mogelijk te houden is uitgegaan van een standaard grade uit een beperkte keuze aan bioplastics.

Hieronder zijn enkele motieven gegeven om voor een biobased en/of biodegradeerbaar plastic te kiezen.

  • Hernieuwbaarheid, verminderde afhankelijkheid van aardolie, CO2-emissie reductie.
  • 'Groene' regelgeving, imago, consumentenvraag
  • Afbreekbaarheid, recycling is onmogelijk of te duur, toenemende afvalprijzen.
  • Lagere kostprijs (door gebruik te maken van biobased vullers of door minder handelingen (personeelskosten)).
  • Toenemende competitie, marktvergroting/vernieuwing.
  • Overige specifieke eigenschappen van biobased en/of biodegradeerbare plastics.

De eerste versie werd gelanceerd tijdens de Dutch Design Week 2014, in Eindhoven. De tool is hier besproken met gebruikers tijdens een workshop. De nieuwste versie, ontwikkeld in samenwerking met Wageningen UR is te verkrijgen via deze link . Ondertussen wordt er met behulp van de Top-Up regeling van Regieorgaan SIA gewerkt aan een webbased versie van de tool. Deze zal eind 2017 beschikbaar zijn.

Als u op- of aanmerkingen, neem dan contact op met Matthijs de Jong, docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam, bereikbaar via het mail adres: m.a.de.jong2@hva.nl

Gepubliceerd door  Urban Technology 27 oktober 2022

Project Info

Startdatum 01 jan 2017
Einddatum 31 dec 2017

Contact