Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

De HvA is al enkele jaren succesvol actief in de ontwikkeling van duurzame 'race' voertuigen. Onderzoeksprogramma CleanTech heeft deze projecten gebundeld binnen het programma CleanMobility.

Het CleanMobility programma bestaat uit de volgende projecten: de Shell Eco-marathon auto's H2A en EVA, de TegenWindAuto, de SolarBoat en de Halbach motor (een speciale elektrische motor die in de toekomst wellicht gebruikt kan gaan worden om bovengenoemde voertuigen aan te drijven).

Bundeling van projecten heeft geresulteerd in een langjarige onderzoeks- en ontwikkelagenda, optimale kennisborging en -overdracht, een professionele uitstraling en goede resultaten. De studenten van het HvA presteren opvallend goed met deze projecten. Zo is de H2A dit jaar (2014) 1e geworden bij de Shell Eco-marathon in de klasse prototype op waterstof. De H2A is daarmee de zuinigste auto die ooit in Nederland is gemaakt, hij rijdt omgerekend op 1 liter ruim 3810 km. Studenten van de opleidingen Engineering, Design and Innovation (ED&I) en E-technology (E-tech) werken aan de ontwikkeling van de voertuigen. Zij worden ondersteund door een projectorganisatie bestaande uit HvA-studenten van de opleidingen Technische Bedrijfskunde, Sportmanagement en Communicatie. Een stuurgroep van docenten en lectoren geeft sturing aan de projecten .

Samenwerking met bedrijven en het ontwikkelen en ontwerpen van duurzame voertuigen doe je niet zomaar. De HvA is binnen het CleanMobility programma al enkele jaren succesvol in het ontwerpen van duurzame 'race' voertuigen. De HvA doet dit om het kennisniveau van studenten te verhogen en om samen met bedrijven te innoveren door de projecten aan te bieden als testplatform voor allerlei technieken.

2009 - TegenWindAuto Europees Kampioen Racing Aeolus

2010 - TegenWindAuto Europees Kampioen Racing Aeolus

2011 - TegenWindAuto 5e plaats Racing Aeolus

2012 - TegenWindAuto 7e plaats Racing Aeolus

2012 - H2A 6e plaats prototype waterstof Shell Eco Marathon Europe

2012 - SolarBoat Wereldkampioen B-klasse DONG Energy Solar Challenge

2013 - TegenWindAuto 4e plaats Racing Aeolus

2013 - H2A Europees kampioen prototype waterstof Shell Eco Marathon Europe

2013 - SolarBoat 2e plaats B-Klasse Solar Race Ilawa, Polen

2014 - H2A Europees kampioen prototype waterstof Shell Eco Marathon Europe

2014 - EVA 6e plaats Shell Eco Marathon Europe

2014 - SolarBoat 3e plaats B-Klasse DONG Energy Solar Challenge

2014 - SolarBoat Fair Play Award DONG Energy Solar Challenge

2014 - SolarBoat 5e plaats Solar 1 Monaco

Wilt u als project samenwerken met HvA aan deze unieke projecten? Of wilt u wellicht één van de projecten sponsoren?

Neem dan contact op met:

Hugo van Tienhoven

Gepubliceerd door  Faculteit Techniek 5 februari 2018