Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

AI en Laaggeletterdheid

KIEM bijdrage makend onderzoek

Project

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Net als veel andere sociale achterstanden wordt laaggeletterdheid van generatie op generatie doorgegeven. Om deze negatieve cyclus te doorbreken, is het belangrijk dat ouders worden ondersteund om met hun kind te praten, te zingen en voor te lezen.

Met de KIEM bijdrage ontwerpen en maken onderzoekers van de werkplaats Responsible IT samen met ontwerpers en schrijvers van Design Agency Fonk een innovatief werkend AI-prototype: Verhaal Speciaal. Met deze applicatie kunnen laaggeletterde kinderen en hun ouders leesvaardigheid, taalgebruik en uitspraak van het Nederlands verbeteren door samen hardop voor te lezen en in het verhaal mee te spelen.

Met audio- en spraakanalyse wordt het niveau van uitspraak, grammatica en woordbegrip van de lezer gedetecteerd in de hardop voorgelezen tekst. Vervolgens herschrijft de AI zonder menselijke tussenkomst het verhaal naar een passend leesniveau, met behoud van de verhaallijn, emotie en sentiment.

Fonk ontwerpt de gebruikerservaring, storytelling, scenario’s en user interface. In de werkplaats Responsible IT ontwikkelt het AI-team van onderzoeker Yuri Westplat verantwoorde en veilige AI-functionaliteit voor voice cloning, spraakherkenning, generatieve storytelling en taalgeneratie.

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 24 mei 2024

Project Info

Startdatum 23 mei
Einddatum 31 dec

Contact