Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

MoneyLab: coining alternatives

Project

MoneyLab: Coining Alternatives bekijkt digitale experimenten met verdienmodellen, betaalsystemen en valuta tegen de achtergrond van de aanhoudende wereldwijde economische neergang. Terwijl deze economische neergang voortduurt en bezuinigingen de overhand hebben, zijn we getuige van de opkomst en groei van alternatieve betaalsystemen en verdienmodellen in digitale media. Online ruilhandel sites, crowdfunding platforms, nieuwe vormen van waardebepaling, e-wallets en crypto-valuta zoals Bitcoin zijn enkele voorbeelden. Ze vallen samen met de enorme groei van mobiele geldtransferdiensten in Azië en Afrika en de algehele convergentie van de digitale en de financiële industrie.

MoneyLab: Coining Alternatives is bedoeld om de politiek, de mechanismen en het beheer van deze alternatieve digitale economische vormen kritisch te verkennen, in kaart te brengen en te bevragen. Het is niet genoeg om enkel (technische) alternatieven te bevorderen en verder te ontwikkelen, we hebben ook tijd nodig om onszelf kritische vragen te stellen en de fundamenten van onze pogingen te onderzoeken.

Van centraal belang in dit project is de vorming van een collaboratief netwerk van onderzoekers, kunstenaars, ontwikkelaars, ingenieurs en anderen die geïnteresseerd zijn in het delen, munten, bekritiseren en het inluiden van alternatieve netwerkeconomieën.

Samenwerking

Nathaniel Tkacz, University of Warwick

Partners

Kunst Reserve Bank

Qoin

Teach 2 Fish

Timebank CC

Next Nature

Peerby

Schwarz Bank

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 7 december 2023

Project Info

Startdatum 01 sep 2013
Einddatum 30 aug 2024

Contact

Patricia de Vries, onderzoeker
Robert van Boeschoten, onderzoeker
Vicentiu Dinga, onderzoeker
Vera van de Nieuwenhof, onderzoeker

Locatie

Benno Premselahuis (BPH) | Amstelcampus

Rhijnspoorplein 1

1091 GC Amsterdam

020 595 4700