Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

BAMBEA

Bewegen in Amsterdam met Beacons

Project

In het project Bewegen in Amsterdam met Beacons (BAMBEA) onderzoeken we hoe Internet of Things technologie als bluetooth (i)Beacons Amsterdammers kan ondersteunen om meer te bewegen.

Bewegen is goed voor je. Echter lukt het maar 20% van de Nederlandse volwassenen om drie keer in de week 20 minuten of meer te bewegen [1]. Het gebruik van een smartphone en apps kan helpen mensen te stimuleren meer te bewegen [2, 3]. In het project BAMBEA gaan we een stap verder, door te onderzoeken hoe (i)beacons hierbij kunnen worden ingezet.

Wat is het verschil met de bestaande apps?

Bestaande beweegapps zijn veelal gericht op prestatie, de app die in het project BAMBEA ontwikkeld wordt is daarentegen gekoppeld aan het niveau van degene die de app gebruikt; aan zijn of haar omstandigheden en eigen doelen. De BAMBEA app is gebaseerd op theorie over het ontwikkelen van beweeggedrag en hoe mensen het beste gemotiveerd en ondersteund kunnen worden bij het ontwikkelen van een gezond beweegpatroon.

In combinatie met de informatie over locatie die de app ontvangt van de beacons levert dit een beweegapp op die rekening houdt met zowel het individu die de app gebruikt als de locatie waar hij of zij zich bevindt.

Samenwerking

Dit project wordt gefinancierd vanuit het speerpunt Urban Vitality van de Hogeschool van Amsterdam, het Amsterdam Creative Industries Network , de gemeente Amsterdam, Info.nl en Glimworm

PARTNERS

  • Wat zijn beacons?

Beacons zijn kleine zenders die een signaal versturen dat ontvangen kan worden met een mobiele telefoon.

  • Zijn beacons veilig?

Ja. Beacons zijn niet schadelijk. De beacons gebruiken bluetooth dat gebruik maakt van de 2,4ghz band, net als Wifi overigens. Daar komt bij dat de beacons maar eens per seconde een klein signaal versturen en niet continu zoals bijvoorbeeld Wifi. Hierdoor zijn de beacons minder schadelijk dan bijvoorbeeld een publiek Wifi access point.

  • Wat wordt er allemaal bijgehouden?

Zolang je zelf geen actie onderneemt wordt er niks bijgehouden. Alleen wanneer je je aanmeldt voor de studie, de bijbehorende app download op je telefoon, je de gebruikersovereenkomst tekent en de app vervolgens aanzet, ontvang je de signalen van de beacons. In dat geval wordt je bewegingsdata (afstand die je in het park hebt afgelegd en tijdsduur van aanwezigheid in het park) bijgehouden en opgeslagen op je telefoon.

  • Hoe staat het met de privacy?

De privacy van deelnemers aan de studie (alleen van deelnemers aan de studie worden gegevens bijgehouden) wordt gewaarborgd op verschillende manieren. Persoonsgegevens van deze deelnemers worden pas verwerkt na ontvangst van hun uitdrukkelijke en ondubbelzinnige toestemming. Persoonsgegevens worden vervolgens gecodeerd en afgeschermd opgeslagen. Dit wil zeggen dat de gegevens versleuteld zijn en dat de toegangssleutel alleen voor de onderzoekers beschikbaar is. Onderzoeksgegevens zijn alleen beschikbaar voor de onderzoekers en worden niet verstrekt aan anderen.

  • Zijn de beacons schadelijk voor de ecologie in de openbare ruimte?

Nee, de beacons zijn niet schadelijk voor de ecologie in de openbare ruimte. Ze worden niet-zichtbaar verwerkt in lantaarnpalen. De beacons maken geen geluid en zenden geen andere waarneembare signalen uit die de ecologie in de openbare ruimte zouden kunnen schaden. De beacons zouden daarentegen kunnen worden ingezet om de stand van de ecologie in de openbare ruimte te monitoren. Zo zouden sensoren in de beacons ingebouwd kunnen worden om de vochtigheid, temperatuur etc. meten, maar dit is op dit moment niet het geval. De beacons werken op zonne-energie. Dit beperkt hun ecologische voetafdruk.

Referenties 1. Hildebrandt VH, Bernaards C, Stubbe J: Trendrapport bewegen en gezondheid 2010/2011: TNO; 2013 2. Glynn LG, Hayes PS, Casey M, Glynn F, Alvarez-Iglesias A, Newell J, OLaighin G, Heaney D, O’Donnell M, Murphy AW: Effectiveness of a smartphone application to promote physical activity in primary care: the SMART MOVE randomised controlled trial. Br J Gen Pract 2014, 64(624):e384-91. 3. Stephens J, Allen J: Mobile phone interventions to increase physical activity and reduce weight: a systematic review. J Cardiovasc Nurs 2013, 28(4):320-329. 9 februari 2021

Project Info

Startdatum 01 sep 2015
Einddatum 31 dec 2016

Contact

Projectleider: dr. Marije De La Faille-Deutekom
Prof. dr. Ben Kröse

Locatie

Theo Thijssenhuis (TTH) | Amstelcampus

Wibautstraat 2-4

1091 GM Amsterdam

020 599 5555