Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

PubHubs: een openbare digitale infrastructuur

Een gemeenschapsnetwerk gebaseerd op publieke waarden

Project

Het lectoraat Civic Interaction Design gaat in samenwerking met de opleiding CMD en CO+CB in 2024 aan de slag met onderzoek naar usability en use cases rondom PubHubs. PubHubs is een nieuw Nederlands niet-commercieel community netwerk, gebaseerd op publieke waarden.

Het lectoraat Civic Interaction Design gaat in samenwerking met CMD en CO+CB in 2024 aan de slag met onderzoek naar usability en use cases rondom PubHubs. PubHubs is een community netwerk gebaseerd op publieke waarden. Publieke organisaties zijn op zoek naar manieren waarop ze op een verantwoorde manier gebruik kunnen maken van digitale media om communicatie tussen en met hun leden te faciliteren. Vooralsnog gebruiken ze vaak sociale mediaplatforms als Facebook, ook al staan ze niet achter de manier waarop dergelijke platforms omgaan met privacy en andere publieke waarden. Het doel van PubHubs is een eigen netwerk te ontwerpen waarmee publieke organisaties en hun leden met elkaar kunnen communiceren, zodat ze geen gebruik hoeven te maken van de diensten van commerciële socialemedia-platforms als Facebook of X. PubHubs biedt deelnemende organisaties daartoe een online omgeving (“Hub”) voor gemodereerde conversatie en vertrouwde informatie-uitwisseling in combinatie met tools voor digitaal identiteitsbeheer.

De afgelopen maanden heeft de Hogeschool van Amsterdam diverse gesprekken gevoerd met betrokkenen bij PubHubs, Public Spaces en de Gemeente Amsterdam. Uit die gesprekken kwam naar voren dat PubHubs behoefte heeft aan onderzoek op het gebied van interface design en user testing om het project naar de volgende fase te helpen. Publieke waarden als privacy en gebruiksgemak staan op gespannen voet met elkaar. Hoe kan in het ontwerp van een interface voor PubHubs recht worden gedaan aan beide waarden, is de vraag die centraal staat in het usability-onderzoek. Uit de gesprekken kwam ook naar voren dat gemeentes de doelstelling van PubHubs onderschrijven en kansen zien om met PubHubs hun ambities op het gebied van publieke waarden gedreven digitalisering te verwezenlijken. Maar tegelijkertijd hebben publieke organisaties nog moeite om zich voor te stellen hoe dat in de praktijk uit zou kunnen pakken. Met het tweede onderzoeksproject naar use cases willen we daarom samen met stakeholders uit de gemeente Amsterdam een aantal use cases uitwerken in een serie ‘demonstrators’ die laten zien hoe PubHubs in de praktijk ingezet kan worden.

Onderzoekspartners

  • Universiteit Utrecht
  • Radboud Universiteit

Project Partner

  • Gemeente Amsterdam
  • Public Spaces

Beide onderzoeksprojecten worden gefinancierd door het SIDN fonds.

Meer informatie over dit nieuwe project volgt binnenkort.

Vacature

Het projectteam is nog opzoek naar een enthousiaste docent-onderzoeker die bij wil dragen aan het usability-onderzoek. Bij interesse kun je een mail sturen naar j.r.karskens@hva.nl

Gepubliceerd door  Kenniscentrum FDMCI 7 maart 2024

Project Info

Startdatum 01 jan 2024
Einddatum 01 jan 2025

Contact

Jorgen Karskens