Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Harry van Vliet deelt kennis met practoraten

18 dec 2023 11:38 | Kenniscentrum FDMCI

Met overtuigingskracht en humor deelde Harry van Vliet, lector Doorwerking Praktijkgericht Onderzoek, zijn expertise met deelnemers van de Landelijke Practoratendag als een van de hoofdsprekers. Tijdens zijn presentatie nam van Vliet een gevarieerd publiek mee in hoe je onderzoek kan laten samengaan met de praktijk, het onderwijs en suggesties voor verbeteringen op het gebied van doorwerking.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Deelnemers luisterde geïnteresseerd, namen foto’s van de tools die van Vliet presenteerde en enkele voelde zich zelfs gezien als docent-onderzoeker van een practoraat. “Wat het zo complex maakt is dat wij [practoraten] nog geen taal hebben om weer te geven wat we bedoelen. Hij brengt het verhalen met voorbeelden en maakt de rommeligheid schematisch,” reflecteert een van de docent-onderzoekers na de keynote door van Vliet. “Hij doet ook recht aan het type onderzoek wat wij doen”.

Wat zijn practoraten?

Het woord ‘practoraat’ is een woordspeling tussen een onderzoeksgroep op het HBO ‘lectoraat’ en de praktische benadering van MBO’s. Stichting Practoraten streeft sinds 2015 naar het delen van kennis en ervaring ter bevordering van de ontwikkeling van het MBO-onderwijs in samenwerking met Nederlandse MBO-onderwijsinstellingen. Het thema ‘Impact maken met Onderzoek’ stond centraal tijdens de conferentie op de ROC van Twente in Hengelo.