Studenten bouwen modelvliegtuigjes (drones) met een missie

Expositie in het atrium van het Jakoba Mulderhuis

7 feb 2023 15:36 | Faculteit Techniek

Een groep (internationale) studenten van faculteit Techniek heeft afgelopen half jaar gewerkt aan programmeerbare drones, die op afstand een pakketje kunnen droppen. De tekeningen, rapporten en gebouwde vliegtuigjes zijn nog tot 10 maart te zien in een expositie in he atrium van het Jakoba Mulderhuis.

De studenten van de minor Design, Build en Fly kregen de opdracht om een vliegtuigje te ontwerpen en te bouwen dat niet alleen voldoet aan de Nederlandse luchtvaartwetgeving, maar ook nog eens op de automatische piloot kan vliegen én landen. Daarnaast moest het vliegtuigje een vooraf bepaalde route vliegen en gedurende de vlucht op een vastgestelde locatie een kleine lading droppen.

Een dergelijke toepassing wordt al gebruikt in Afrika, waarbij drones worden ingezet om op een snelle manier bloedzakjes aan een parachute af te leveren in afgelegen gebieden. Ook worden dergelijke kleine vliegtuigjes veel ingezet voor opsporings- en detectiedoeleinden. ‘Eén van de studenten die deze minor heeft gedaan is later zelfs een drone-specialist geworden bij Defensie’, vertelt Arthur Bandell, die al zo’n 10 jaar betrokken is bij de minor.

De studenten van de huidige lichting gingen in groepjes van 6 aan de slag en kregen onder andere les over Flight Dynamics, de verschillende composieten waarmee je een vliegtuig kunt bouwen en hoe je met een computerprogramma een vliegtuigontwerp kunt berekenen en tekenen. Ze onderzochten zelf wat de vereisten waren om een dergelijk vliegtuig in het Nederlandse luchtruim te mogen laten opstijgen, welke veiligheidsmaatregelen er nodig waren en wat er voor nodig was om stabiliteit in de lucht te creëren. Daarnaast deden ze kennis op over programmeren, want hoewel het toestel te allen tijde op afstand bestuurbaar moest zijn, moest het vliegtuigje tijdens de eindvlucht op een automatische piloot vliegen.

Met alle opgedane kennis maakten de studenten een ontwerp op basis van berekeningen. Om er zeker van te zijn dat de berekeningen goed waren, werd met alle gegevens eerst een testvlucht gemaakt in de een speciale simulator in het JMH. In de weken die daarop volgden, begonnen de studenten met het bouwen van de modelvliegtuigjes. Een precies klusje, waarbij voor enkele onderdelen een 3d-printer werd gebruikt. Andere delen, zoals de vleugels, maakten ze zelf met composieten (glas of koolstofvezel).

Toen de prototypes klaar waren, vertrok de groep naar vliegveld Twente voor een eerste testvlucht. Helaas voldeden niet alle ontwerpen aan de verwachtingen en keerden de studenten met enkele gecrashte toestellen weer terug naar Amsterdam. Na enkele aanpassingen te hebben gedaan, gingen de studenten twee weken later opnieuw naar de Twentse luchthaven voor de meesterproef. Hierbij moesten de vliegtuigen een route vliegen (een zogeheten 8-patroon), een pakketje met rijst afleveren op een bepaald punt en het vliegtuigje veilig op de automatische piloot laten landen. In de expositie is goed te zien welke modellen met een soepele landing weer op de luchthaven zijn teruggekeerd.

Bekijk hieronder de video die studenten 6 jaar geleden maakten tijdens de minor 'Design, Build & Fly'.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien