Hogeschool van Amsterdam

Van superfood tot buurtcompost, studenten ED&I weten er raad mee

Studenten presenteren hun uitvindingen op Innovatielabmarkt

2 feb 2018 00:00 | Afdeling Communicatie

Bij de ingang van het restaurant in de Leeuwenburg komt het rumoer je al tegemoet. Het is januari en tijd voor de Innovatielabmarkt van de Hogeschool van Amsterdam. Tweedejaarsstudenten Engineering, Design & Innovation presenteren daar prototypen van uitvindingen die zij voor verschillende opdrachtgevers ontwikkelden.


Ontbijt op maat

De meeste studenten zijn nog druk bezig hun prototypen uit te stallen. Noam Sheridan, Milosz Mucka en Job Spiekermann staan al klaar bij hun uitvinding. Zij ontwierpen voor het bedrijf 7AM een vulmachine die het proces van afwegen en verpakken van de ontbijtmix die zij verkopen automatiseert.

De mix bestaat uit noten, zaden en andere hoogwaardige ingrediënten, die voor elke klant in de door hen gewenste samenstelling worden samengevoegd. “De hoeveelheden zijn soms erg klein, denk aan een halve theelepel kaneel of drie walnoten, en de samenstelling telkens verschillend. Om daar één vulmachine voor te ontwerpen was een uitdaging”, vertelt Noam. Ze hebben nog niet het hele prototype afgebouwd, maar laten alvast één module zien.

GFT-afval wordt bodemvoeding

Jeroen Visser ontwierp met medestudenten voor de Stichting Buurtcompost een systeem om snel en gemakkelijk de compost uit een GFT-container te oogsten. Aan het GFT-afval in de container worden wormen toegevoegd. De wormen eten zich een weg naar boven, en composteren onderweg het GFT-afval. Eenmaal aangekomen in de bovenste vijftig centimeter grond blijven de wormen zitten. De studenten bedachten een manier om met behulp van cilinders deze grond naar boven te stuwen, waarna er een scheidingsplaat onder geschoven wordt. De compost onder de plaat kan nu eenvoudig uit de container worden gehaald. De wormen gaan terug in de container en het proces begint opnieuw.

v.l.n.r. Pim de Lange, Tim Vermij, Oscar Schiering, Jeroen Visser


Filteren

Stichting Buurtcompost vroeg studenten ook een systeem te bedenken om gedroogde compost te scheiden in grove en fijne delen. Wouter Jeursen bedacht hiervoor met drie medestudenten een grote wendbare zeefconstructie. De zeef scheidt de fijne compost van de grove delen (takjes, blaadjes, wortels), en voert ze af naar afzonderlijke bakken.

Wouter Jeursen legt uit hoe het werkt


Het Innovatielab is een vast onderdeel van het curriculum van de Faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam. Studenten werken er aan verschillende soorten innovatieve opdrachten. Ze kiezen de innovatievraagstukken zelf uit tijdens Meet & Match bijeenkomsten, waar ondernemers en bedrijven hun opdracht presenteren.

Foto's: Jantine de Groot