Hogeschool van Amsterdam

Met een voedselallergie kun je voortaan zorgeloos uit eten

Studenten van de minor SYBIT, Start your Business in Technologie, ontwikkelen site voor mensen met een voedselallergie

1 feb 2018 00:00 | Afdeling Communicatie

Mensen met een voedselallergie kunnen via de site Food-Pro een restaurant kiezen dat rekening houdt met hun allergie. De jury koos deze start-up als winnaar uit de zes ondernemingen die zich presenteerden tijdens het eindevent van de minor SYBIT, Start your Business in Technologie. Bij deze minor van de faculteit Techniek krijgen ondernemende HvA-studenten een kans om een eigen bedrijf te starten of te ontwikkelen.

Het tweetal dat het platform Food-Pro ontwikkelde, ontving onder een confettidouche en na drie felicitatiezoenen van de host van de middag, TV-presentatrice Dionne Stax, een waardecheque van duizend euro die zij mogen besteden aan de doorontwikkeling van hun idee en de aanpassingen voor een app.

HvA-studenten Ayoub Amnad en Désiree Bak legden eerder die middag de werking van hun site uit aan de meer dan honderd aanwezigen in de theaterzaal van het Tropenmuseum. Die kregen via een promo-film de werking te zien. Een allergie wordt eenvoudig ingevoerd op hun site food-pro.nl, waarna restaurants die hiermee rekening houden direct verschijnen.
Zij hadden het vragenvuur van de jury goed doorstaan, waarin zij konden aanvullen dat ook de restaurants zelf de menu-informatie kunnen invoeren. De jury, allen uit het technologische en innovatieve bedrijfsleven, prees de winnaars om ‘het heldere verdienmodel en de maatschappelijke impact’ en ook vanwege het feit dat de website al operationeel is.

SYBIT, minor van faculteit Techniek

Bij de minor SYBIT, Start your Business in Technologie, krijgen ondernemende studenten van de faculteit Techniek een kans om een eigen bedrijf te starten of te ontwikkelen. Het eindevent van SYBIT is een feestelijke presentatie met pitches van de deelnemende start-ups afgewisseld met sprekers. De sprekers Victor van Doorn, creatieve entrepreneur, stand-upfilosoof Martijn Aslander en eerdere SYBIT-winnaar, Marjet de Jong van Coffee Based, verlevendigden de tijd tot aan de prijsuitreiking.
Meer informatie: www.startuptech.nl

  • Jury voorzitter: Suzanne Hansen (site developer & partnerships Startup Village | ACE Incubator)
  • Pim Kat (President Technobis Group)
  • Marja Ruigrok (Connector)
  • Joep van Gelder (Consultant at KplusV|Lecturer|Co-founder)

Publiek stemt op LucemGoCity

Ook het publiek van het SYBIT-event mocht haar stem uitbrengen. Dat koos voor LucemGo City, dat stoeptegels voorziet van interactieve ledlampjes die oplichten tijdens het hardlopen.

De twee HvA-studenten, Coen Smits van Oyen en Morris de Vilder, zijn met hun onderneming ook nog in de race voor de Startup in Residence-Programma van de gemeente Amsterdam. De vraag die de gemeente uitzette, is om de Zuidas ook na kantoortijd levendig te houden.

LucemGo City creëert ’s avonds meer reuring op straat, doordat hardlopers zich via oplichtende stoeptegels uitgedaagd voelen om een imaginaire tegenstander bij te houden. Het duo heeft bij het Startup in Residence-Programma de eerste selectieronde al overleefd en het wachten is nu op de finale in juni.

In de tussentijd kunnen de winnaars hun idee doornemen tijdens de sessie met een ACE-mentor (Amsterdam Center for Entrepreneurship), wat de publieksprijs van SYBIT is. Daarnaast krijgen zij een sessie in “the Vault” bij Sherlocked, uitgereikt door Victor van Doorn, oprichter van dit bedrijf.

Wizard Tokens

Een Wizard Token is een spelstuk met een digitaal scherm dat je kan gebruiken voor elk rollenspel (RPG). Door combinatie van een digitale token een app heb je oneindig veel mogelijkheden.
Website: www.wizardtoken.com

Toupr

De persoonlijke huiswerkklas bij jou in de woonkamer. Samen met onze Toupr studenten helpen wij middelbare scholieren om hun huiswerk af te krijgen. Persoonlijke huiswerksessies op momenten dat het jou uitkomt.
Website: www.toupr.nl

FoodPro

Heb jij een voedselallergie en heb je altijd moeite met het zoeken van een restaurant waar je naar toe kan? Dat is nu verleden tijd! Maak gebruik van Food-Pro.nl. Hier kun je door middel van je allergie aan te geven, een restaurant vinden waar jij terecht kunt!
Website: www.food-pro.nl

Clickkey

Een oplossing voor je irritante, onhandige, te grote sleutelbos! Nee geen sleutelhanger, maar een stijlvolle gadget om trots op te zijn.
Website: www.myclickkey.nl

LucemGO Sport Solutions

LucemGo Sport Solutions is een startup die zich richt op atleten. Wij zijn gespecialiseerd in interactieve LED-technologieën. Met een serie van LED spots langs een ijsbaan die de ouderwetse haas vervangt.
Website: www.lucemgo.com

LucemGO City

LucemGo City is een startup die richt op recreanten sporters in de openbare ruimte.

Wij zijn gespecialiseerd in interactieve LED-technologieën zoals een serie van LED spots op de Zuidas die het aantrekkelijker maakt om te gaan hardlopen.
Website: www.startuptech.nl/startup26/

Fotografie

Foto’s: www.benjaminhullphotography.com